De Residentie-Sint (9+): mooie verhalen van achter de schermen


De Residentie-Sint: aflevering 1

Een podcast, vol verhalen van de goede Sint in Den Haag achter de schermen – niet voor kinderen in de 'gelovige leeftijd'. Gaat het wel eens bijna mis met de Haagse Sinterklaas? En wat doet hij dan? Wat zijn de herinneringen van Sinterklaas aan de intochten in Den Haag? In deze aflevering een antwoord op de vraag wat je aan de Sint cadeau geeft als volwassene (een bruine boterham!), wat je doet als Sinterklaas ineens echt nergens te vinden is en hoe een kletsnatte Sinterklaas toch een ineens supersnel weer droog werd.

De muziek van deze podcast werd gespeeld door Kees Zuurbier.

Luister hieronder naar de eerste aflevering.


De Residentie-Sint: aflevering 2

In deze aflevering een antwoord op de vraag wanneer een paard nou eigenlijk geschikt is om met Sinterklaas op pad te gaan en wat er kan gebeuren als het paard niet goed tegen de drukte kan… En we zoomen in op een opmerkelijke gast, die altijd bij de Haagse intocht is: de ambassadeur van Spanje! De Residentie-Sint is een podcast met verhalen over Sinterklaas in Den Haag, maar dan achter de schermen en niet bedoeld voor kinderen in de 'gelovige leeftijd'.

De muziek van deze podcast werd gespeeld door Kees Zuurbier.

Luister hieronder naar de tweede aflevering.


De Residentie-Sint: aflevering 3

In deze aflevering krijgt de Sint een nieuw, flitsend pak, compleet met lampjes… Ook is de Haagse Sinterklaas aanwezig op een echt Sinterklazencongres en moet Sint ineens een antwoord geven op de vraag hoe oud hij nu eigenlijk is – en welk ondergoed hij draagt. De Residentie-Sint is een podcast met verhalen over Sinterklaas in Den Haag, maar dan achter de schermen – en niet voor kinderen in de ‘gelovige’ leeftijd.

De muziek van deze podcast werd gespeeld door Kees Zuurbier.

Luister hieronder naar de derde aflevering.


De Residentie-Sint: aflevering 4

In deze aflevering zorgt het paard van de Haagse Sint ervoor dat prinses Amalia oranje haar kreeg, ook komt er antwoord op de vraag of de drie bekendste Sinterklazen van ons land wel eens werkoverleg hebben en je hoort over de uittocht van de Sint – dat is echt iets anders dan de intocht. De Residentie-Sint is een podcast met verhalen over Sinterklaas in Den Haag, maar dan achter de schermen – en niet voor kinderen in de ‘gelovige’ leeftijd.

De muziek van deze podcast werd gespeeld door Kees Zuurbier.

Luister hieronder naar de vierde aflevering.


De Residentie-Sint: aflevering 5

In deze bonus-aflevering horen we over een Hollandse Sint, die in Spanje bijna werd opgepakt omdat hij van goudsmokkel verdacht werd. En die Sint bleek later zelf verantwoordelijk te zijn als minister voor de goudvoorraad van Nederland… En wat gebeurt er nu eigenlijk als Sint in Madrid gaat rondrijden? De Residentie-Sint is een podcast met verhalen over Sinterklaas in Den Haag, maar dan achter de schermen – en niet voor kinderen in de ‘gelovige’ leeftijd.

De muziek van deze podcast werd gespeeld door Kees Zuurbier.

Luister hieronder naar de vijfde aflevering.

Ruub: 'beste vriend van de Sint'

“Ik trek al veertig jaar intensief met de man op". Paardrijden leerde hij bij de bereden politie in Den Haag. De afgelopen vier decennia stond hij tijdens de intocht van de Sint in Den Haag in het middelpunt: Ruub Petow. Hij schudde duizenden kinderhandjes en maakte de mooiste, liefste en soms ook vreemdste situaties mee. In deze podcastserie vertelt de Haagse Sinterklaas zijn verhaal. En voor wie de aflevering helemaal uitluistert (wie wil dat nou niet?) is er een bonusverhaal.

In 2023 komt er een nieuwe serie verhalen van Ruub Petow, maar dan over zijn ervaringen bij de bereden politiebrigade, hoe hij als commandant aan het strand van Scheveningen werkte en wat hij meemaakte als politie-onderhandelaar.