Enchanté: welk verhaal zit er achter de chansons?


Aflevering 1: sensationele liefdes

L’amour. Zonder twijfel het meest bezongen onderwerp ooit!
Met name in het Franse chanson komt de liefde in alle mogelijke vormen voorbij. Zangers en zangeressen putten daarbij regelmatig uit eigen ervaringen. De een maakt van zijn of haar hart geen moordkuil en gooit alles op tafel; de ander weet een groots liefdesgeheim jarenlang of zelfs tot de dood verborgen te houden. In deze aflevering bespreekt Tess Merlot spraakmakende, sensationele en soms heel dramatische liefdesverhalen achter chansons van Edith Piaf, Serge Reggiani, Dalida, Claude François en Céline Dion.

De intromuziek van deze podcast is van Leon Sibum en Tess Merlot met accordeonspel van Lars Visscher.

Luister hieronder naar de eerste aflevering.


Aflevering 2: het land van je dromen

Wat is jouw land van je dromen? Is het een plek waar je nog nooit eerder bent geweest, maar wel van droomt? Of is het waar je vandaan komt of je thuis voelt? In deze podcastaflevering neemt Tess Merlot je mee op reis, kriskras van Bulgarije naar Ierland en van Egypte naar Rusland, samen met Sylvie Vartan, Michel Sardou, Claude François en Gilbert Bécaud. Ze vertelt verhalen over gedwongen afscheid moeten nemen van je vaderland, dromen van plaatjes in een reisbrochure, knappe, maar fictieve Russische gidsen en hongerige barracuda’s…

De intromuziek van deze podcast is van Leon Sibum en Tess Merlot met accordeonspel van Lars Visscher.

Luister hieronder naar de tweede aflevering.


Aflevering 3: tegen de stroom in

Hulde aan de artiesten die in hun muziek de vinger op de zere plek leggen. Zo moedig zijn om taboes doorbreken of maatschappelijke problemen aan te kaarten. Juist in het chanson lijken zangers en zangeressen geen blad voor de mond te nemen. Maar ook zijn er verhalen van provocatie, die bijna verkeerd afliepen. In deze aflevering vertelt Tess Merlot over spraakmakende, controversiële chansons van Charles Aznavour, Jacques Brel, Francis Cabrel, Julien Clerc en Michel Sardou. Én eentje van Serge Gainsbourg, misschien wel de grootste provocateur van het Franse levenslied.

De intromuziek van deze podcast is van Leon Sibum en Tess Merlot met accordeonspel van Lars Visscher.

Luister hieronder naar de derde aflevering.


Aflevering 4: tussen de lakens

In deze aflevering leren we de lusten en fantasieën kennen van onder andere Magali Noël, Juliette Gréco, Carla Bruni en Georges Brassens en vertelt Tess hoe het hoogtepunt van Serge Gainsbourg uitbleef, maar uiteindelijk werd ingelost door Jane Birkin. Ook hoor je hoe het succes van hun zuchtchanson werd beïnvloed door de paus én onze eigen toenmalige vorstin Juliana. Is het platte pornografie of juist uit het leven gegrepen poëzie op meeslepende melodieën?

De intromuziek van deze podcast is van Leon Sibum en Tess Merlot met accordeonspel van Lars Visscher.

Luister hieronder naar de vierde aflevering.


Aflevering 5: vaders en moeders

In deze aflevering staan onze ouders centraal. Moeders vol onvoorwaardelijke en onuitputtelijke liefde en die de hele familie bij elkaar houden, maar ook moeders die anders zijn dan anderen. En het gaat over vaders, in alle soorten maten. De vrolijke, energieke types én de vaders die je nooit goed heb kunnen doorgronden. Of zelfs helemaal nooit goed gekend hebt. De mooiste en meest bijzondere odes aan vaders en moeders komen van onder andere Charles Aznavour, Stromae, Nicoletta en Daniel Guichard.

De intromuziek van deze podcast is van Leon Sibum en Tess Merlot met accordeonspel van Lars Visscher.

Luister hieronder naar de vijfde aflevering.


Aflevering 6: tussen oorlog en vrede

'Een oorlog win je alleen met liedjes', beweerde de Franse verzetsstrijder Emmanuel d'Astier de la Vigerie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na het beluisteren van deze podcastaflevering weet je precies wat hij bedoelt. Onder andere Maurice Chevalier, Barbara, Yves Montand én de van oorsprong Haagse Dick Annegarn wisten mensen in donkere tijden bij elkaar te brengen en troost te bieden. Muziek verenigt mensen, laat verschillen vervagen en versterkt overeenkomsten. In muziek verstaan we elkaar, ongeacht taal, achtergrond of levensopvatting.

De intromuziek van deze podcast is van Leon Sibum en Tess Merlot met accordeonspel van Lars Visscher.

Luister hieronder naar de zesde aflevering.

Mis geen aflevering! Klik op de button van jouw favoriete podcastapp om deze podcast toe te voegen. Of plak de rss-feed in jouw podcastapp.

Over de maker: Tess Merlot

“De eerste keer dat ik muziek van Jacques Brel hoorde, sloeg de bliksem in”. Sindsdien is de muziek niet meer gestopt: ze vormde de band Tess et les Moutons en honderden shows later draait elk optreden nog steeds om de essentie: de menselijke ziel naar de oppervlakte trekken zoals alleen het Franse levenslied dat kan. Met originals van Brel, Piaf en Aznavour en eigen werk. Deze podcast was haar eigen idee, en net als bij alles gaat ze met passie te werk. Ze vertelt de spraakmakende verhalen achter bekende en minder bekende chansons, deelt haar eigen ervaringen én tipt Franstalige muziek van nu.

Links

Enchanté playlist
Website Tess Merlot
Instagram Tess Merlot
Facebook Tess Merlot