Het geheim van Haastrecht: Paulina, wie was ze?

Voluit heet ze Paulina Bisdom van Vliet, en ze geldt als de stille burgemeester van haar dorp Haastrecht, niet ver van Gouda. Ze was een echte weldoener, die veel van haar geld uitdeelde in het dorp. Maar toch is er bij haar dood nog een laatste mysterie overgebleven.

In haar laatste wil bepaalde Paulina dat een geheimzinnig pakketje 100 jaar lang ongeopend moest blijven. En nu die periode bijna is verstreken, wordt het steeds spannender in Haastrecht: wat zit erin?

Deze podcastserie volgt de ontknoping van het vraagstuk en probeert een beeld te geven van deze opmerkelijke dame, die een museum achterliet in Haastrecht - en een pakje. Volg hieronder de afleveringen of klik beneden op de link naar de favoriete podcastapp, zodra ze gepubliceerd zijn.

Beluister hieronder de trailer en de afleveringen van de serie, of klik via de knoppen op deze pagina door naar je favoriete podcastapp en luister daar verder.

Aflevering 1. De roddels op het dorp

Aflevering 1. Inwoners van Haastrecht hebben de wildste ideeën over de erfenis van Paulina Bisdom van Vliet. Een schat die ergens begraven ligt, juwelen, of buitenechtelijke kinderen. In de eerste aflevering hoor je al deze verhalen. Lieuwe gaat langs de weekmarkt, bekende Haastrechtenaren en de verenigingen. Aan het eind blijft er wel een vraag hangen, wie was Paulina Bisdom van Vliet nou echt?

Beluister hieronder de eerste aflevering.

Aflevering 2. Wie was Paulina?

Aflevering 2. We hebben de roddels gehoord, niemand weet echt wat Paulina Bisdom van Vliet aan Haastrecht heeft nagelaten. Maar wie was zij? Het beeld is wisselend. Aan de ene kant staat zij bekend als weldoener, aan de andere kant komt ze over als ijzig en afstandelijk. In deze aflevering leer je Paulina Bisdom van Vliet zelf kennen. Lieuwe van Slooten gaat langs bij actrice Nelie Gerritsen, dorpshistoricus Cor van Someren, ansichtkaartenverzamelaar Wiro Spruijt en hij spreekt met adel-expert John Töpfer.

Beluister hieronder de tweede aflevering.

Aflevering 3. Sporen van Paulina?

Aflevering 3. Op meerdere plekken in Haastrecht zijn de sporen van Paulina Bisdom van Vliet nog goed te zien. Haar voormalige woonhuis, de Overtuin, cultuurhuis Concordia en de oude boerderijen. Iedere plek heeft zijn eigen verhaal. Bezat ze echt 99 boerderijen? En was Concordia alleen maar gebouwd zodat ze de Katholieke kerk niet hoefde te zien vanuit haar huis? In deze aflevering gaat Lieuwe van Slooten langs bij deze fysieke sporen van Paulina.

Beluister hieronder de derde aflevering.

Aflevering 4. De beladen kant van het geld

Aflevering 4. Het is nog maar een paar dagen voordat het pakket van Paulina Bisdom van Vliet open mag. Veel Haastrechtenaren dromen van goudstaven, juwelen of een pot met geld, maar weinig mensen over spreken de herkomst van haar vermogen. Hoe kwam zij zo rijk? In deze aflevering duikt onze verslaggever Lieuwe van Slooten in de beladen kant van haar vermogen.

Beluister hieronder de vierde aflevering.

Mis geen aflevering! Klik op de button van jouw favoriete podcastapp om deze podcast toe te voegen. Of plak de rss-feed in jouw podcastapp.

Lieuwe: 'Direct nieuwsgierig'

“Toen ik op de basisschool zat hoorde ik voor het eerst over het Geheim van Haastrecht. Met de hele klas kregen we een rondleiding door het museum". Omroep West-verslaggever Lieuwe van Slooten hoorde als schooljongen in Haastrecht al over het mysterieuze pakketje van Paulina Bisdom van Vliet. Hij werkt inmiddels als radioverslaggever bij Omroep West. Maar zijn Haastrechtse roots en zijn nieuwsgierigheid naar de erfenis van Paulina is altijd gebleven. "Hoe meer ik over haar te weten kom, hoe meer ik wil weten wat er in het geheimzinnige pakketje zit".

In deze podcastserie verkent hij zijn geboortedorp, op zoek naar informatie over Paulina en haar nalatenschap.