(James Brown tijdens North Sea Jazz. Foto: World Forum The Hague)

Bijzondere herinneringen en beelden in ‘Lang leve World Forum’

In 2019 bestaat het World Forum, in 1969 geopend als het Nederlands Congresgebouw, vijftig jaar. Het gebouw kent een rijke historie met (inter)nationale grootheden als bezoekers. TV West zendt vanaf zaterdag 2 maart de tweedelige Westdoc: ‘Lang leve World Forum’ uit en op zaterdag 16 maart beide delen.

 Een bijzondere huwelijksreceptie, het Eurovisiesongfestival en andere muzikale hoogtepunten    

Programmamaker Helga Meijer verzamelde herinneringen van verschillende passanten uit de geschiedenis en verwerkte deze samen met documentairemaker Arbel Eshet tot een indrukwekkende documentaire. De bouw en opening van het, inmiddels, iconische gebouw van architect Jacobus Johannes Oud komen voorbij,  we zien beelden van de huwelijksreceptie van Wieteke van Dort in 1970, het Eurovisiesongfestival in 1976 en natuurlijk is er ook ruimte voor herinneringen aan het North Sea Jazz Festival. Een Haagse taxichauffeur vertelt een grappige anekdote over een grote jazzlegende die hij vervoerde zonder dat hij wist wie het was en Hans Dulfer blikt terug op zijn hoogtepunten tijdens het festival.

Duizenden ravers in de 90’s  en internationale congresbezoekers, het World Forum is van iedereen 

Van de jazznoten naar de housemuziek. De housescene was begin jaren ’90 aan het ontluiken en kreeg in Den Haag een groeispurt door de legendarische housefeesten Rave the City die in de Statenhal werden gehouden. DJ Darkraver (Steve Sweet) blikt in de documentaire persoonlijk terug op deze feesten en natuurlijk is zijn bekendste uitspraak ‘Den Haag Hakkuh!’ te horen! World Forum Den Haag is tot slot ook bekend vanwege de internationale congressen met sprekers als Neil Armstrong, Bill Gates, Barack Obama en Hillary Clinton. Een beveiligingsmedewerker vertelt over de kostbare momenten waarin hij vastzat in de lift met een van deze grootmachten en waar de gemiddelde persoon zes handschudden is verwijderd van de Amerikaanse president, kreeg schoonmaker Chander tijdens de Nuclear Security Summit spontaan de hand geschud van Obama in 2014.

[]

Festival TIJD! een feest voor iedereen

De congreslocatie, die onlangs de 20 miljoenste bezoeker ontving, viert op 14 en 16 maart 2019 haar 50-jarig bestaan met o.a. Festival TIJD!, een evenement voor de inwoners van Den Haag en iedereen die een band heeft met het iconische gebouw. De dag begint met een muziekshow met onder anderen Paul van Vliet, Hans Dulfer, Tim Akkerman en De Règâhs.  

Uitzendtijden 

De documentaire ‘Lang leve World Forum’ is op TV West en online te zien in twee delen en daarna in zijn geheel tijdens het jubileumweekend van World Forum Den Haag:

Zaterdag 2 maart (deel 1) vanaf 16.00 uur, elk heel uur herhaald tot de volgende dag.
Zaterdag 9 maart (deel 2) vanaf 12.00 uur, elk hele uur herhaald tot 20.00 uur

Zaterdag 16 maart (helemaal) vanaf 12.00 uur, elk hele uur herhaald tot 20.00 uur

Daarna is de documentaire ook te zien via: omroepwest.nl/tvgemist

Kijk voor het programma en het bestellen van kaarten op de speciale pagina van World Forum The Hague.


Johan Cruijff bij de huldiging van het Nederlands Elftal in 1974 (foto: World Forum The Hague)