Instellingen
Promotional content

De RijnlandRoute is een enorm infrastructureel project van de provincie Zuid-Holland om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de regio Holland Rijnland te vergroten en daarmee het gebied ook economisch te versterken.

Elk kwartaal geeft Johan Overdevest ons een kijkje achter de schermen en laat zien wat er bij de aanleg van zo’n groot project bij komt kijken. Van ontwerpers tot buurtbewoners, van landschapsarchitecten tot betonvlechters en van tunnelboorders tot archeologen.

Drie projecten

De Rijnlandroute bestaat uit drie projecten:

1. De aanleg van de nieuwe provinciale weg N434 tussen de A4 en de A44, met een tunnel van tweeënhalve kilometer en een deels verdiepte ligging. Ook delen van de A4 en A44 worden aangepast.

2. De Ir. G. Tjalmaweg (N206) bij Valkenburg wordt verbreed en deels verdiept aangelegd. Ook komt er een snelfietspad tussen Katwijk en Leiden.

3. De Europaweg bij Leiden wordt verbreed en de Lammebrug wordt vervangen door een bredere en hogere brug. Ook het Lammenschansplein wordt opnieuw ingericht, net als de fietspaden.

Uitzending 10 juli:

In deze aflevering: Ook de Europaweg en het Lammenschansplein zijn onderdeel van 'De Rijnlandroute' en worden grondig aangepakt. De Europaweg gaat van 2x1 naar 2x2 rijstroken, de Lammebrug wordt vervangen en het verkeersplein wordt aangepast. Onder de grond liggen in dit gebied echter zo'n 400 kabels en leidingen, die verplaatst moeten worden voordat de werkzaamheden kunnen beginnen. Johan is bij de ondergrondse boringen van de nieuwe routes voor de kabels en leidingen.

Kijk hier de uitzending

De Tjalmaweg (N206) wordt ook verbreed van 2x1 naar 2x2 rijstroken. Omdat ruimte te maken voor de werkzaamheden wordt hier een tijdelijke weg aangelegd waar het verkeer het komende jaar gebruik van moet maken. Ook wordt er een viaduct over de Tjalmaweg gesloopt. Om ervoor te zorgen dat voetgangers en fietsters nog wel naar de overkant kunnen wordt er een tijdelijke voetgangersbrug geplaatst.

En midden in de nacht zijn de laatste liggers van de vernieuwde A44 geplaatst. Een enorme operatie, waarbij de tonnen wegende wegdelen tot op de centimeter nauwkeurig geplaatst moeten worden.

Meer informatie over de geschiedenis van de RijnlandRoute, de projecten en het laatste nieuws vind je op www.rijnlandroute.nl