Luister jij Radio West via de kabel?

Let op: Ziggo gaat van analoge naar digitale radio

Luister je nu nog analoog naar de radio via de kabel? Dan gaat er dit jaar iets veranderen. Ziggo stopt namelijk in 2021 met de doorgifte van het analoge radiosignaal. Dat betekent dat je op een andere manier naar Radio West en andere radiozenders moet gaan luisteren, omdat je radio of tuner het signaal straks niet meer ontvangt. Digitale radio via de kabel blijft gewoon bestaan, dit is namelijk juist een van de alternatieven om radio te kunnen luisteren.

Ziggo is de enige aanbieder in Nederland die nog een analoog radiosignaal doorgeeft. Daar gaat het bedrijf mee stoppen om ruimte vrij te maken op de kabel voor andere diensten die Ziggo aanbiedt. Dit is eerder al gebeurd met het analoge televisiesignaal.

Wat is analoge radio?

Stap 1: Analoge radio, of radio via de kabel, is de manier van radioluisteren waarbij naast je stroomkabel nóg een kabel van je radio/tuner naar een contactdoos in de muur gaat: een coaxkabel, die naar je kabelaansluiting in de muur gaat. Check of je deze coax kabel tussen je radio en de wandcontactdoos hebt.

Stap 2: Als je die coax kabel hebt, stem dan af op de frequentie 98.8. Hoor je daar de boodschap van Ziggo, dan luister je analoog naar de radio.

Als je de bovenstaande stappen hebt uitgevoerd en de conclusie is dat je inderdaad naar analoge radio luistert, wat moet je dan doen om in de toekomst toch naar Radio West en andere radiostations te kunnen blijven luisteren?

Wanneer moet je omschakelen?

Ziggo bouwt het analoge netwerk stapsgewijs af. In de praktijk betekent dit dat het signaal per regio of gemeente wordt uitgezet. In de regio Alphen aan den Rijn stopt het analoge radiosignaal per 29 april. Andere plaatsen volgen gedurende de rest van het jaar. Zodra jouw adres aan de beurt is, ontvang je hierover een brief van Ziggo, circa vijf weken voordat het signaal stopt. Sowieso komt iedereen aan de beurt, dus is het zaak op tijd je radio anders aan te sluiten. Dat kan dus ook nu al, als je nog geen bericht van Ziggo hebt gekregen.

Wat moet je moet om radio te kunnen blijven luisteren?

Er zijn meerdere manieren om naar Radio West of andere radiostations te luisteren:

Luister via FM

Luister via het FM signaal. Voor Radio West is dat in het noordelijk deel van Zuid-Holland 89.3 FM. Je radio of tuner heeft dan waarschijnlijk wel een antenne nodig. Die zit vaak al aan de radio (een dun draadje aan de achterkant). Mocht die antenne er niet zijn, dan kun je deze ook los kopen of tijdelijk gratis aanvragen bij Ziggo (alleen voor Ziggo klanten). Lees hier meer

Luister via een DAB+ radio

Een DAB+ signaal is een digitaal radiosignaal dat je met een speciale DAB+ radio kunt ontvangen. Het signaal is gratis en je hebt er geen internetverbinding voor nodig. DAB+ gaat op termijn de FM frequenties vervangen.

Van DAB+ radio's zijn vele varianten verkrijgbaar in de elektronicawinkel. Ook valt er geregeld eentje te winnen bij De Westweter op Radio West. Op een DAB+ radio vind je Radio West op de digitale frequentie 8A, (195.936 MHz). Lees hier meer over wat een DAB+ radio is.

Luister naar radio via je televisie

Heb je een televisie, dan kun je via dat toestel ook radio luisteren. Ga via je Ziggo mediabox naar de radio app of zap naar de kanalen 801 t/m 924. Radio West vind je dan op kanaal 789. Lees er hier meer over

Luister via een digitale radio ontvanger

Heb je in huis een slechte ontvangst via de FM of DAB+ frequentie, dan kun je kiezen voor de aanschaf van een digitale radio ontvanger. Ziggo biedt deze voor kostprijs aan voor EUR 50. Bij een elektronicazaak kun je deze ook kopen. Lees hier meer over de digitale ontvanger van Ziggo.

Luister via een smart-speaker

Een smart speaker (bijvoorbeeld Google Home) kun je besturen via je telefoon of tablet. je kunt dan via allerlei apps naar radio luisteren en Radio West kun je heel gemakkelijk via de gratis Omroep West app luisteren. Het geluid komt dan uit de speaker. Je kunt hiermee bijvoorbeeld ook je Spotify-lijsten makkelijk beluisteren. Smartspeakers zijn in vele maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Vraag er naar bij je (online) elektronicawinkel.

Voor welke manier je ook kiest, we hopen natuurlijk dat je tijdig stappen zet om te voorkomen dat je straks niet meer kunt genieten van Radio West. Heb je hulp nodig? Neem contact op met Ziggo of bel naar Radio West: 070 307 88 88 (tussen 9.00-16.00 uur).