Nummerdor en Varenhorst verliezen WK-finale

DEN HAAG - Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst zijn geen wereldkampioen beachvolleybal geworden. De finale op de Hofvijver in Den Haag was zondagavond zinderend spannend, maar het goud is voor het Braziliaanse duo Alison Cerutti en Bruno Oscar Schmidt (21-12, 14-21, 20-22) en niet voor Nummerdor en Varenhorst.
Winst in de eerste set heeft Nederland met name te danken aan Varenhorst. De 25-jarige Hagenaar maakte zes blocks. Hij sprong op het juiste moment toen de Brazilianen wilden smachen. De blokkades waren zo goed dat Nederland steeds een punt bijschreef. Binnen mum van tijd liep Nederland uit naar een grote voorsprong.
De tweede set was aanmerkelijk spannender. Snel liepen Nummerdor en Varenhorst uit naar een 4-1 voorsprong, maar het waren de Brazilianen die halverwege het tweede bedrijf een marge van twee opbouwden. Dat voordeel werd verder en verder uitgebouwd.

Vijf matchpoints Nederland

Onder luid applaus van 5500 uitzinnige toeschouwers, waaronder koning Willem-Alexander en koningin Máxima die mee klapten en schreeuwden, moest de derde set (tot aan de vijftien met twee punten verschil, red.) de beslissing brengen. Het was enorm spannend. Maar liefst vijf matchpoints kreeg Oranje, maar ze werden allemaal niet verzilverd. De Brazilianen benutten hun derde matchpoint.
Nummerdor (Zwolle, 38 jaar) en Varenhorst wilden de wereldtitel overnemen van Hagenaars Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, die al in de tweede ronde uitgeschakeld werden. Het brons dit WK is voor Pedro Solberg/Evandro Gonçalves Oliveira Júnior (Brazilië). Het vrouwentoernooi kende zaterdag zelfs een compleet Braziliaans podium.