Tennis: Georgiër Nikoloz Basilashvili wint Sport1 Open

DEN HAAG - Nikoloz Basilashvili heeft zondag het Sport1 Open op zijn naam geschreven. De Georgiër was op de Scheveningse Metsbanen in de finale van het challengertoernooi te sterk voor de Rus Andrey Kuznetsov: 6-7, 7-6, 6-3. De wedstrijd werd ruim twee uur lang onderbroken vanwege regen en moest uiteindelijk worden afgespeeld op een bijbaan, omdat het centre court onbespeelbaar was.
Het was een spannende finale tussen twee tennissers die dit jaar beiden voor het eerst in hun carrière de derde ronde bereikten van een grandslamtoernooi. Zowel de eerste als de tweede set werden via een tiebreak beslist, al had Kuznetsov in de tweede set twee matchpoints die hij niet verzilverde. Basilashvili brak Kuznetsov in de zesde game van de derde set. Dat bleek de beslissing. Zelf overleefde Basilashvili meerdere breekpunten tegen in de zevende game, waarna hij op 5-3 de set kon uitserveren.
Basilashvili, die door deze toernooizege voor het eerst in zijn carrière de top-100 van de wereldranglijst binnenstapt, rekende zaterdag in de halve eindstrijd nog af met Westlander Thiemo de Bakker (3-6, 7-5, 6-2). Voormalig Wimbledon-jeugdtoernooiwinnaar Kuznetsov hield de als eerste geplaatste Robin Haase uit Den Haag uit de eindstrijd. Die halve finale werd zaterdag onderbroken bij een stand van 6-2, 4-6. Haase verspeelde in de tweede set een voorsprong van 4-1. Hij was zondagochtend redelijk kansloos in de derde set: 6-2.