Holland Acht wint brons op WK roeien, ploeg met Peter Wiersum en Boudewijn Roëll naar Rio 2016

WK roeien 2015: Holland Acht.
WK roeien 2015: Holland Acht. © ANP
DEN HAAG - De Holland Acht heeft zondag bij de WK roeien in Frankrijk brons behaald. Daarmee stelde het vlaggenschip van Oranje, met de Delftse stuurman Peter Wiersum en Leiderdorper Boudewijn Roëll in de gelederen, een olympisch startbewijs veilig. De eerste vijf boten verzekerden zich van een olympisch ticket voor Rio 2016 (internationale eis).
Het goud was voor titelverdediger Groot-Brittannië, het zilver ging naar Duitsland. De Holland Acht bereikte woensdag de A-finale met een zege in de herkansing. Daarmee voldeed de ploeg van bondscoach Mark Emke al aan de olympische norm van sportkoepel NOC*NSF (plaats bij de eerste zes).
De Holland Acht roeide in de finale een tactisch sterke race. De ploeg van Emke liet zich op de eerste 1000 meter niet opjagen (vijfde) en koos pas op het tweede deel vol voor de aanval. Bij de doorkomst op 1500 meter lag Oranje vierde waarna op de laatste 500 meter ook Nieuw-Zeeland nog werd gepasseerd.

Metamorfose

Na het mislukte WK vorig jaar in Amsterdam (achtste) onderging de Holland Acht een kleine metamorfose. Alleen Kaj Hendriks, Boudewijn Röell en stuurman Peter Wiersum behielden hun stoeltje in het Nederlandse vlaggenschip. Tone Wieten en Dirk Uittenbogaard kwamen erbij en Boaz Meylink, Mechiel Versluis, Robert Lücken en Olivier Siegelaar stapten over van de Holland Vier.
De vernieuwde Holland Acht kwam dit seizoen traag op gang. Bij de EK kwam Oranje nog niet verder dan de zesde plaats. Bij de wereldbekerfinale in het Zwitserse Luzern (vierde, vlak achter brons) toonde de ploeg van Emke al de nodige progressie, die bij de WK in Frankrijk werd doorgezet met de fraaie bronzen medaille.