Ted-Jan Bloemen stunt in Verenigde Staten; Gouwenaar rijdt wereldrecord op 10.000 meter

© ANP
GOUDA - Ted-Jan Bloemen heeft zaterdag vriend en vijand verbaasd door het wereldrecord op de 10.000 meter te verbeteren. De 29-jarige schaatser uit Gouda, die sinds vorig jaar voor Canada uitkomt, kwam tijdens de wereldbeker in Salt Lake City in de vijfde rit uit op een tijd van 12.36,30. Daarmee was hij aanzienlijk sneller dan de oude toptijd van Sven Kramer, die in maart 2007 op dezelfde baan eindigde in 12.41,69.
De Friese stayers Sven Kramer en Jorrit Bergsma beten zich stuk op de toptijd van 'TJ Flowers'. Kramer reed lange tijd ruim achter Bergsma, die echter op de laatste kilometer als olympisch en wereldkampioen op deze afstand volledig ineen stortte. Met 12.44,26 pakte de onttroonde wereldrecordhouder zilver, gevolgd door de ontgoochelde Bergsma op de derde plek (12.53,99).
Bloemen, wiens vader in Canada is geboren, reageerde na zijn indrukwekkende rit dolgelukkig, maar niet uitzinnig. Ik ben supergelukkig. Tijdens de rit vond ik het al ontzettend gaaf. Ik had een heerlijke slag te pakken, en een goed ritme. Ik kon de commentator horen en die zei dat ik onder het wereldrecord zat. Er kwam een heerlijke tijd uit.'

Vertrouwen

Maar zeker was Bloemen op dat moment allerminst van zijn zaak. Ik had er vooraf wel vertrouwen in dat ik onder het wereldrecord kon gaan, maar ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Er kwam na mij nog een rit, en wat voor één. Ik kon het niet aanzien, ik ben de catacomben ingegaan. Maar toen ik naar boven kwam, liepen hun rondetijden op', glunderde Bloemen.
In 2012 pakte Bloemen de Nederlandse titel allround, zijn enige grote prijs tot dusver in zijn loopbaan.