Zeilster Marit Bouwmeester genomineerd als sportvrouw van het jaar voor Haags Sportgala

Marit Bouwmeester
Marit Bouwmeester © ANP
DEN HAAG - De genomineerden van het Haags Sportgala 2015 zijn bekend. De winnaars worden op 25 januari gehuldigd tijdens het Haags Sportgala in het Scheveningse Kurhaus.
Eén van de genomineerden voor de titel sportman van het jaar is zeiler Rutger van Schaardenburg. Schaardenburg komt uit in de Olympische Laser klasse en is bezig met de voorbereiding op zijn derde Olympische Spelen. Ook Atleet Fabian Florant is genomineerd, hij wordt gezien als de beste hink-stap-springer van Nederland.
Sinds 2012 is ook het Nederlands indoorrecord in handen van Florant. Dit jaar werd hij wederom Nederlands Kampioen en is hij in de running voor de Olympische Spelen in Rio. Honkballer Ber van Driel is de derde genomineerde, hij startte op 5-jarige leeftijd met honkbal bij de Haagse vereniging ADO Lakers. De Hagenaar speelt vanaf 2007 in Oranje waarmee hij in 2011 wereldkampioen werd. Met zijn club Neptunus won hij meerdere landstitels, de Europa Cup en de Super Cup.

Sportvrouw van het jaar

Bij de vrouwen zijn hordeloopster Rosina Hodde, korfbalster Celeste Split en zeilster Marit Bouwmeester genomineerd. Atleet Rosina Hodde bewees haar talent als hordeloopster met haar deelname aan de Olympische Spelen in Athene. Na een slepende blessure is ze nu weer actief bij Haag Atletiek. Dit jaar leverde ze een mooie prestatie op de Nederlandse kampioenschappen met een tweede plaats op de 100 meter sprint.
Ook de Haagse Celeste Split is genomineerd voor de titel sportvrouw van het jaar. Ze begon haar korfbalcarrière bij Die Haghe en is nu speelster bij Top uit Sassenheim. In 2011 maakte Split haar debuut in Oranje en wordt ze direct wereldkampioen, ook dit jaar pakte ze met Nederland de wereldtitel. Zeilster Marit Bouwmeester heeft eveneens een nominatie op zak. In de Olympische klasse nam de geboren Friezin deel aan de Spelen in 2012 en behaalde daar zilver. Bouwmeester is al zeker van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Rio.
Naast de sportman en sportvrouw wordt er een sportploeg, sportcoach en sporttalent van het jaar gekozen. Via de website haagssportgala.nl kan van 24 november tot 21 januari 2016 worden gestemd op de favoriete sporters.

GENOMINEERDEN

Sportman van het jaar

Rutger van Schaardenburg (zeilen)
Ber van Driel (honkbal)
Fabian Florant (atletiek)

Sportvrouw van het jaar

Rosina Hodde (atletiek)
Celeste Split (korfbal)
Marit Bouwmeester (zeilen)

Sportploeg van het jaar

Reinder Nummerdor & Christiaan Varenhorst (beachvolleybal)
HAAG Atletiek (atletiek)
ZVV Den Haag (zaalvoetbal)
DKC (badminton)

Sportcoach van het jaar

Vincent Krijgsman (Lu Gia Jen, judo)
Yuri van der Smitte (ZVV Den Haag, zaalvoetbal)
Gijs Ronnes (Nevobo, beachvolleybal)
Leonard van Velzen (DKC, badminton)

Sporttalent van het jaar

Simeon Catharina (judo)
Anna- Maja Kazarian (schaken)
Janine Hemmes (tennis)