'Schaatser Ted-Jan Bloemen favoriet voor wereldtitel op 10 kilometer'

Ted-Jan Bloemen
Ted-Jan Bloemen © ANP
GOUDA - Door de gedwongen absentie van de titelverdediger Jorrit Bergsma zijn Sven Kramer en Gouwenaar Ted-Jan Bloemen donderdag in Kolomna de grootste kanshebbers om wereldkampioen te worden op de 10.000 meter. Volgens de Bergsma is Bloemen favoriet, omdat de Hollandse Canadees dit seizoen het wereldrecord op zijn naam heeft gebracht.
Dat deed 'TJ Flowers', die sinds 2014 in Calgary woont en traint, in november in Salt Lake City met een
: 12.36,30. De Nederlandse allroundkampioen van 2012, geboren in Leiderdorp, haalde op de befaamde Utah Olympic Oval tot ieders verrassing ruim vijf seconden af van de oude toptijd van Kramer (12.41,69).
De vraag is of Bloemen, die nog nooit een individuele medaille won op de WK afstanden, donderdag in Kolomna tot een nieuwe stunt in staat is. De schaatser werd begin december door een valpartij in Inzell, waarbij hij een diepe vleeswond in zijn onderbeen opliep, teruggeworpen in zijn trainings- en wedstrijdschema. Pas half januari maakte Bloemen zijn rentree met een race over 3000 meter. Bij de wereldbeker eind vorige maand in Stavanger eindigde hij als derde op de 5000 meter, achter Kramer en Bergsma.