Directeur Wigt weg bij ADO

Einde van Wigt bij ADO
Einde van Wigt bij ADO © Laurens Lindhout, bewerking Omroep West
DEN HAAG - Jan Willem Wigt is per direct ontslagen bij ADO Den Haag. Wigt, die sinds vorig jaar juni algemeen directeur was van de eredivisionist, komt niet voor in de plannen van clubeigenaar Wang. De Chinese grootaandeelhouder heeft Wigt dat in een persoonlijk gesprek laten weten. Oud-burgemeester Wim Deetman, die vandaag toetrad tot de Raad van Commissarissen, neemt voorlopig de taken van Wigt over.
Wigt reageert op de
: 'Ik heb te accepteren dat de grootaandeelhouder niet met mij verder wil. Ik ben erg trots op waar ADO Den Haag op dit moment, financieel en sportief, staat.'
'Ik heb ruim een jaar in deze functie bij onze club mogen werken. Ik heb genoten van de enorme inzet en betrokkenheid bij de club van alle medewerkers, inclusief spelers en staf, sponsoren, vrijwilligers en supporters. Uiteraard blijf ik als groot supporter aan ADO Den Haag, mijn club, verbonden.'

Bezuinigingsronde

Wigt was maandag en dinsdag aanwezig bij het overleg met clubeigenaar Wang Hui. Daar werd onder meer gesproken over de financiële huishouding en de ambitie van ADO voor het komende seizoen. ADO moet de begroting voor komend seizoen drastisch verlagen, omdat Wang Hui minder geld investeert in de club. Gevolg is een bezuinigingsronde waarbij ontslagen onder personeel niet uitgesloten worden. Ook heeft deze gevolgen voor de samenstelling van de selectie.
Wang steekt al langer niet onder stoelen of banken dat hij ontevreden is over de prestaties van het huidige ADO-management. De grootaandeelhouder vindt dat ADO niet alleen de hand op moet houden, maar zelf meer geld moet verdienen en commerciële plannen in China ontwikkelt.

Verschillende functies

Jan Willem Wigt bekleedde veel functies bij ADO Den Haag. Hij was lid van de RvC, voorzitter van HFC ADO Den Haag en van de Stichting Rood Groen Geel en sponsor van de jeugdopleiding. In maart 2015 volgde hij Maarten Fontein op als interim-directeur, in juni werd hij definitief benoemd tot algemeen directeur van de club.
Ton Rutgrink legde dinsdag zijn functie neer als vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen. De 68-jarige Rutgrink is de kritiek op de ADO-leiding zat, net als de China-soap. Ook kon hij zijn rol als commissaris niet meer combineren met zijn werk. Wim Deetman is zijn opvolger.

Tiende algemeen directeur in elf jaar

Wigt was de tiende algemeen directeur van ADO in elf jaar tijd. Robert Langenbach, John van Ringelenstein, Piet van der Pol, John Arzbach, Harm de Boer, Mathijs Manders, Cees Driebergen, Piet Jansen en Maarten Fontein gingen hem voor.