Willem II weerhoudt Marinus Dijkhuizen van promotie met NAC Breda

NAC-trainer Marinus Dijkhuizen.
NAC-trainer Marinus Dijkhuizen. © Orange Pictures
'S-GRAVENZANDE - Willem II is verzekerd van een langer verblijf in de eredivisie na een thuisoverwinning op het NAC Breda van trainer Marinus Dijkhuizen uit 's-Gravenzande, dat daardoor nog een tweede jaar in de Jupiler League moet spelen. In Tilburg werd het zondag 3-1 voor de thuisploeg, waarmee de 2-1 overwinning van NAC afgelopen donderdag in de eerste wedstrijd teniet werd gedaan.
Freek Heerkens zette Willem II vlak voor rust op voorsprong. De verdediger kopte raak uit een vrije trap van Lucas Andersen. Oegstgeester Erik Falkenburg bouwde de voorsprong met twee treffers na rust uit, waarna Divine Naah nog tegen scoorde.

Trainer Marinus Dijkhuizen was er na afloop duidelijk over. Het hele seizoen van NAC was het al 'net niet' en dat was het in de beslissende wedstrijd tegen Willem II wederom. Ondanks kansen voor Kevin Brands op de cruciale 3-2 bleef het in Tilburg 3-1, waardoor NAC na de 2-1 zege van donderdag een tweede jaar in de Jupiler League moet blijven.

'Niet goed genoeg'

'We zijn niet goed genoeg', concludeerde de trainer na afloop. 'In slimheid, maar ook in het nakomen van afspraken. We krijgen weer doelpunten tegen uit standaardsituaties omdat spelers niet doen wat we hebben afgesproken en ze elkaar daar ook niet op wijzen. Daar lopen we het hele seizoen al tegenaan.'
Uithuilen en opnieuw beginnen, is het credo voor Dijkhuizen. De club zal wel terug moeten in begroting nu een tweede jaar van minder inkomsten op de rol staat.

Schrikken voor Falkenburg

Erik Falkenburg was met de 2-0 en 3-0 de belangrijkste speler bij de Tilburgers, maar de snelle tegengoal van NAC maakte het in de slotfase ook voor hem nog even spannend. 'Toen die 3-1 viel zag je ons even schrikken en ook ik dacht: het zal toch niet. Daarna herpakten we ons al snel, wonnen we 'tweede' ballen en wist ik dat we het niet meer uit handen zouden geven.'

Het nieuws rond FC Twente, waarvan de mogelijke degradatie zou betekenen dat Willem II niet eens had hoeven winnen om in de eredivisie te blijven, probeerde de spelersgroep de afgelopen dagen zoveel mogelijk te negeren. 'We konden het niet geloven, maar we wilden nog steeds zelf winnen om er zeker van te zijn', zei Falkenburg.

Spanning

'Deze wedstrijd hebben we gespeeld als elke andere wedstrijd. Als je het benadert als een finale, met die spanning, verstijf je. Ik ben ook blij dat ik niet op de tribune zat, want voor supporters moet het helemaal spannend zijn als je er zelf niets aan kan doen op het veld.'

Door de zege van Willem II mag ook De Graafschap hopen op een langer verblijf in de eredivisie. Ondanks het
in de play-offs, blijven de Doetinchemmers erin als FC Twente op last van de licentiecommissie van de KNVB degradeert. De club ging donderdag in beroep tegen die woensdag opgelegde straf.