Tennisster Kiki Bertens haalt Olympische Spelen na derde winst op Roland Garros

Kiki Bertens op Roland Garros 2016.
Kiki Bertens op Roland Garros 2016. © ANP
WATERINGEN - Tennisster Kiki Bertens uit Wateringen heeft zaterdag in drie sets de Russische Daria Kasatkina verslagen: 6-2, 3-6, 10-8. Ze verzekerde daarmee haar deelname aan de Olympische Spelen.
Het bereiken van de vierde ronde van een grandslamtoernooi als Roland Garros is een eis van NOC*NSF om naar de Spelen in Rio de Janeiro te gaan. Ook een plaats bij de beste veertig op de wereldranglijst volstaat. Het is nog niet duidelijk of Bertens ook daadwerkelijk zal meedoen in Rio.
Bertens begon sterk aan haar partij tegen de jonge Kasatkina, de nummer 29 van de plaatsingslijst. Ze brak in de openingsgame de service van haar tegenstandster en stootte door naar setwinst. In het tweede bedrijf haperde het bij de Wateringse, die voorafgaand aan het toonaangevende graveltoernooi in Parijs haar tweede WTA-titel veroverde in het Duitse Neurenberg. Kasatkina wist Bertens twee keer te breken en de set naar zich toe te halen.

Slijtageslag

In de derde set herpakte de 25-jarige Bertens zich en met opnieuw een vroege break zette ze haar opponente meteen onder druk. De Russin bleek echter een taaie en Bertens leverde bij 3-1 haar servicebeurt in. De set ontwikkelde zich tot een slijtageslag met lange rally's, waarin beide speelsters nauwelijks voor elkaar onder deden.
Op 5-4 kon Bertens het afmaken op haar eigen service, maar ze liet vijf wedstrijdpunten onbenut. Pas bij 9-8 kreeg de Nederlandse nummer 58 van de wereld een nieuwe kans de jonge Russin op de knieën te krijgen. Dit keer lukte het wel.