Roeien: Holland Acht wint wereldbekergoud in Luzern

Holland Acht in Luzern, met Peter Wiersum (links) en Boudewijn Roëll (vijfde van rechts).
Holland Acht in Luzern, met Peter Wiersum (links) en Boudewijn Roëll (vijfde van rechts). © ANP
DEN HAAG - De Holland Acht, met de Delftse stuurman Peter Wiersum en Leiderdorper Boudewijn Roëll in de gelederen, heeft zondag goud gewonnen op de tweede wereldbeker roeien in het Zwitserse Luzern. De ploeg van hoofdcoach Mark Emke klopte ruim twee maanden voor de Olympische Spelen op het zogenoemde Godenmeer Europees kampioen Duitsland.
Het vlaggenschip van Oranje nam na de start meteen de leiding in de finale met een sterk deelnemersveld. De ploeg finishte na 5.28,560. Dat was bijna anderhalve seconde sneller dan Duitsland (5.30,300). De Verenigde Staten moesten bijna twee seconden toegeven (5.30,54). Het talentvolle Nieuw-Zeeland en Rusland waren ook niet opgewassen tegen de nummer drie van het WK van vorig jaar. De Holland Acht kwalificeerde zich vrijdag ook al als snelste boot voor de eindstrijd.
De Nederlandse ploeg verliet Luzern uiteindelijk met een gouden, een zilveren en twee bronzen medailles. Roel Braas en Mitchel Steenman, uitkomend in de twee-zonder, moesten alleen de boot van Nieuw-Zeeland voor laten gaan. Hamish Bond en Eric Murray bleven voor de 64e keer op rij ongeslagen. Braas en Steenman eindigden ook al als tweede bij de eerste wereldbeker van het seizoen in het Italiaanse Varese. Ze wonnen brons op de EK en werden vorig seizoen al vierde op de WK.

Brons dubbelvier

Nicole Beukers uit Leiden en de Zoetermeerse Inge Janssen wonnen met Chantal Achterberg en Carline Bouw brons bij de dubbelvier. Ze gingen langzaam van start maar passeerden in de slotfase China. Polen won goud en het zilver was voor Duitsland. Leidenaar Peter van Schie, Harold Langen, Vincent van der Want en Govert Viergever wonnen een medaille bij de vier zonder stuurman. Ze finishten als derde, achter de winnende boot van Groot-Brittannië en Australië.
De Leidse skiffeur Stefan Broenink greep net naast een medaille. Hij eindigde als vierde en kwam een seconde tekort voor brons. De Nederlandse lichte vier-zonder (mannen) eindigde zondag als zesde en laatste in de finale van de tweede wereldbeker van het seizoen. Bjorn van den Ende, Jort van Gennep, Joris Pijs en Tim Heijbrock gingen snel van start en lagen na 500 meter nog op de tweede plaats.