Delftse wetenschappers helpen topsporters in hun medaillejacht

Medaillewinnaars EK atletiek indoor: Maureen Koster, Sifan Hassan, Dafne Schippers, Eelco Sintnicolaas, Thijmen Kuperus.
Medaillewinnaars EK atletiek indoor: Maureen Koster, Sifan Hassan, Dafne Schippers, Eelco Sintnicolaas, Thijmen Kuperus. © Orange Pictures
DEN HAAG - Hoe kan het in de topsport nog sneller en met minder weerstand? De rol van sportingenieurs lijkt belangrijker dan ooit bij het begeleiden van atleten. Deze week komen zo'n tweehonderdvijftig sportwetenschappers uit de hele wereld samen aan de TU Delft. Zij bespreken onderwerpen als de optimale afzethoek voor schaatsers, de ideale werptechniek van een honkbalpitcher en de beste plekken voor buigpunten in een polsstok.
'Wij willen bijvoorbeeld weten waarom de ene wedstrijdzeiler meer succesvol is dan de ander. Met een zeilsimulator zien we of zeilers de juiste kijkrichting hebben en bepalen we het optimale gedrag van een boot', vertelt hoogleraar Frans van der Helm van de TU Delft, in aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro volgende maand.
Daar helpen Delftse onderzoekers het Nederlandse zeilteam door windrichtingen en stromingen te meten. Dat doen ze al meer dan een jaar. 'Met die gegevens kunnen de zeilen straks optimaal geprepareerd worden', aldus de hoogleraar Biomechatronica en Human-Machine Interaction.

Vernieuwende polsstok

Samen met polsstokhoogspringer Eelco Sintnicolaas ontwerpt de Delftse universiteit een vernieuwende polsstok, waarbij gebruikgemaakt wordt van vezelversterkte kunststoffen om de buigzaamheid van de stok te optimaliseren.
'De bewegingsenergie van de springer wordt opgeslagen in de elasticiteit van de stok, en op het juiste moment weer teruggegeven aan de springer om de maximale hoogte te kunnen bereiken', legt Van der Helm uit.

Tom Dumoulin

De TU Delft ging ook een samenwerking aan met de Duitse wielerploeg Giant-Alcepin. Wetenschappelijk onderzoek moet uiteindelijk leiden tot kostbare secondenwinst, waarvan de Nederlander Tom Dumoulin kan profiteren.
De TU Delft steunt het team op het gebied van stabiliteit van de fiets, aerodynamica, de optimale vermogensverdeling (hoe kan een renner het beste zijn krachten verdelen) en datascience. Dat gaat over het wetenschappelijk analyseren en gebruiken van grote hoeveelheden gegevens.