Tennissers Oranje met 2-0 achter in Davis Cup-duel met Rusland

Robin Haase in Daviscup tegen Rusland
Robin Haase in Davis Cup tegen Rusland. © ANP
DEN HAAG - De Nederlandse tennissers staan na de eerste dag van de ontmoeting met Rusland in de Davis Cup op een nagenoeg onoverbrugbare achterstand. Hagenaar Robin Haase en Thiemo de Bakker uit 's-Gravenzande verloren de twee enkelspelen op de openingsdag van de ontmoeting in de tweede ronde van de Europees/Afrikaanse zone.
Kopman Haase werd verslagen door de veel lager gerangschikte Andrei Roeblev, de nummer 193 van de wereldranglijst: 6-7, 3-6, 4-6. De Bakker begon nog voortvarend aan zijn partij tegen Teimoeraz Gabasjvili en pakte de eerste set in een tiebreak, maar verloor de drie sets erna: 7-6 (3), 6-7 (4), 4-6, 4-6.
De Bakker moest zich twee keer laten behandelen aan pijntjes, een keer aan de rug en een keer aan de schouder. Hij keek na de laatste blessurebehandeling in de vierde set aan tegen een 4-0 achterstand, knokte zich nog terug tot 4-5, maar Gabasjvili serveerde de wedstrijd toch uit.

Koolhof en Middelkoop

Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop moeten Oranje zaterdag in de wedstrijd houden door Aslan Karatsev en Konstantin Kravtsjoek te kloppen. Koolhof is de vervanger van dubbelspecialist Jean-Julien Rojer, die zich wegens een blessure heeft moeten afmelden.
De winnaar van de landenwedstrijd op de hardcourtbaan in Moskou mag later dit jaar in de play-offs gaan strijden voor een plek in de wereldgroep.