Robin Haase stoomt door in Gstaad, Haagse tennisser bereikt halve finale

Robin Haase balt zijn vuist na de zege op Thiago Monteiro in Gstaad.
Robin Haase balt zijn vuist na de zege op Thiago Monteiro in Gstaad. © ANP
DEN HAAG - Tennisser Robin Haase staat in de halve finale van het ATP-toernooi in het Zwitserse Gstaad. In twee sets was hij vrijdag te sterk voor de jonge Braziliaan Thiago Monteiro: 7-6 (2), 7-5. Haase bereikte al voor de derde keer in zijn carrière de halve finales bij het Zwitserse graveltoernooi. In 2013 stond de Hagenaar in de finale, maar die verloor hij van Michail Joezjni. Het jaar daarop moest Haase in de halve finales buigen voor Juan Monaco.
De 22-jarige Monteiro, nummer 110 van de mondiale plaatsingslijst, bood de Hagenaar flinke weerstand. Toch bleek Haase een stuk sterker en dus mag hij zich gaan opmaken voor de halve finale op het graveltoernooi. Daarin is Paul-Henri Mathieu zaterdag zijn tegenstander. De Fransman won in drie sets van Albert Ramos-Viñolas uit Spanje.
'Ik ben blij dat ik in de halve finale sta', aldus Haase. 'Nu je zover bent gekomen, wil je natuurlijk meer. Maar het zijn drie goede wedstrijden geweest voor mij en ik hoop dat ik zo door kan gaan.' De Hagenaar zegt zich thuis te voelen op het gravel in Gstaad. 'In combinatie met de hoogte past het prima bij mijn spel.'

Dubbelspel
Haase, de nummer 95 van de wereld, kwam later op vrijdag ook in actie in het dubbelspel. Hij werd in de kwartfinales samen met zijn Duitse partner André Begemann uitgeschakeld. Het Chileens/Argentijnse duo Julio Peralta en Horacio Zeballos had daarvoor drie sets nodig: 6-7 (4), 7-6 (2), 10-3.
In het duel gaven beide teams elkaar weinig toe, wat tot twee tiebreaks leidde. Uiteindelijk ging de zwaarbevochten zege naar Peralta en Zeballos. In het enkelspel had Haase donderdag nog in twee sets afgerekend met de Argentijn Zeballos.