Loting ATP-Challenger Toernooi Scheveningen: Robin Haase treft Pere Riba op The Hague Open

Center court van ATP-Challenger Toernooi op Metsbanen van Scheveningen
Center court van ATP-Challenger Toernooi op Metsbanen van Scheveningen © OrangePictures
DEN HAAG - Robin Haase, Igor Sijsling en Jesse Huta Galung hebben niet ongustig geloot bij het The Hague Open, het ATP-Challenger Toernooi van Scheveningen. De als vierde geplaatste Haase stuit op de Spanjaard Pere Riba.
De Hagenaar is de huidige nummer 96 van de wereldranglijst en speelt zaterdag de halve finale van het ATP-toernooi in Gstaad (Zwitserland). Na zijn halve finale, of eventuele finale op zondag, reist hij terug naar zijn woonplaats om zich voor te bereiden op de ontmoeting met Riba, de nummer 197 van de wereldranglijst.
Haase en Riba speelden drie keer eerder tegen elkaar. Alle drie de wedstrijden won Haase: in 2011 tijdens de openingsronde op Wimbledon en in 2010 (Caltanissetta, Italië) en 2014 (Rennes, Frankrijk) tijdens challengertoernooien. Bij winst treft Haase in de tweede ronde Stefanos Tsitsipas (Griekenland) of Constant Lestienne (Frankrijk). Haase won het Scheveningse challengertoernooi nog nooit. Eén keer stond de beste Nederlandse tennisser in de finale, maar verloor in 2013 van Jesse Huta Galung.
Eventueel kan Haase in de halve finale stuiten op Huta Galung (wereldranglijst: 461). Dan moet de tennisser uit Hillegom wel Agustin Velotti (Argentinië) verslaan in de eerste ronde, bij winst de als eerste geplaatste Gastao Elias (Portugal) of Robin Stanek (Tsjechië) in de tweede ronde en ook nog de kwartfinale winnen. Daarin zijn onder anderen Boy Westerhof en Daniël Munoz de la Nava (Spanje, 8) potentiële tegenstanders. Westerhof opent in de eerste ronde tegen Bastian Trinker uit Oostenrijk.
In de onderste helft van het speelschema is de als zesde geplaatste Igor Sijsling gekoppeld aan Gleb Sakharov. De Fransman is de nummer 231 van de wereld, terwijl Sijsling op plek 115 staat. Eerder dit jaar speelden beide tennissers ook al tegen elkaar. Bij het challengertoernooi in Saint Brieuc won Sijsling in de halve finale in drie sets van de thuisspeler. Als Sijsling wint, treft hij in de tweede ronde de winnaar van Artem Smirnov (Oekraïne) - Pedro Sousa (Portugal). In de kwartfinale is eventueel de als tweede geplaatste Inigo Cervantes uit Spanje de opponent. Cervantes heeft in de eerste ronde het Nederlandse tennistalent Tim van Rijthoven geloot.
Antal van der Duim lootte, net als Van Rijthoven, ook ongustig. Facundo Bagnis (Argentinië, 3) moet Van der Duim in de eerste ronde zien te bedwingen. Tallon Griekspoor stuit op Giovanni Lapentti (Ecuador). De winnaars van de partijen van Van der Duim en Griekspoor komen elkaar in de tweede ronde tegen. Scott Griekspoor, de laatste Nederlander die rechtstreeks of via een wildcard is toegelaten tot het hoofdtoernooi, zag Kamil Majchrzak (Polen) uit de koker komen.
Aanstaande maandag gaat het hoofdtoernooi van het ATP-Challengertoernooi op de Scheveningse Metsbanen van start. Dit weekend zijn de kwalficatiewedstrijden. Volgende week zondag, op 31 augustus, staat de finale gepland.