Wie zijn de Olympische atleten uit onze regio? Wij stellen ze aan je voor

REGIO - Nog drie dagen en dan is de officiële opening van de Olympische Spelen in Rio. Nederland wordt vertegenwoordigd door 242 atleten, van wie er maar liefst 41 afkomstig zijn uit onze regio. Tien sporters stellen we alvast aan je voor. De volgende dagen volgen de andere regiogenoten.
1) Fabian Florant
maakt in Rio de Janeiro zijn olympisch debuut. Hij werd maar liefst twaalf keer Nederlands kampioen hink-stap-springen, waarvan zeven keer outdoor en vijf keer indoor.


Op 15 augustus komt hij voor het eerst in actie.
2) Joost van der Burg beleefde in 2016 zijn doorbraak door te debuteren op de wereldkampioenschappen. Begin juli kwalificeerde hij zich voor zijn eerste Olympische Spelen.

Op 11 augustus zal hij voor het eerst in actie komen.
3) Jantine van der Vlist werd in 2013 Nederlands kampioen beachvolleybal (indoor) samen met Marloes Wesselink. In 2013 wisselde ze van partner en sindsdien vormt ze een duo met Sophie van Gestel.

Op zondag 7 augustus zal zij haar eerste wedstrijd spelen.
4) Danick Snelder won als aanvoerster van het Nederlands handbalteam in 2015 de zilveren medaille. Ze komt in clubverband uit voor het Duitse Turinger HC.

Op zaterdag 6 augustus spelen de handbaldames hun eerste wedstrijd.
5) Jorrit Croon debuteerde begin 2015 op zijn zestiende in de hoofdklasse bij HGC. Sindsdien is het snel gegaan en begin juni werd bekendgemaakt dat hij geselecteerd is voor de Olympische hockeyploeg.

Op zaterdag 6 augustus spelen de hockeyheren hun eerste wedstrijd.
6) Anicka van Emden was tijdens de Olympische Spelen in Peking reserve binnen de judoploeg, maar is zelf niet in actie gekomen. De Spelen in Rio de Janeiro worden haar olympisch debuut.

Op dinsdag 8 augustus maakt ze haar olympisch debuut.
7) Jeffrey Wammes brak in 2005 op 17-jarige leeftijd door, door twee gouden turnmedailles te winnen op vloer en sprong tijdens een World Cup. Eerder greep hij telkens net naast een olympisch ticket, maar begin dit jaar kwam daar verandering in: in april heeft hij samen met de Nederlandse turnploeg historie geschreven door zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Op zaterdag 6 augustus komt hij voor het eerst in actie.
8) Femke Heemskerk maakte in 2008 al haar olympisch zwemdebuut en ging meteen met het goud naar huis op de 4x100 meter vrije slag. Op de Olympische Spelen in London won ze op diezelfde estafette vier jaar later de zilveren medaille. Tijdens de Spelen in Rio zal ze zowel in de estafette als individueel op de 100 en 200 meter vrije slag deelnemen.

Op woensdag 10 augustus zal ze voor het eerst in actie komen.
9) Afrodite Kyranakou-Zegers is geboren en getogen in Griekenland, maar maakt sinds 2012 deel uit van de Nederlandse kernploeg van het Watersportverbond. In 2015 is ze officieel genaturaliseerd tot Nederlandse en daardoor mag ze met haar parner Anneloes van Veen uitkomen op de Olympische Spelen.

Op woensdag 10 augustus maakt ze haar olympisch debuut.
10) Boudewijn Roëll won in 2015 de bronzen medaille op het WK en zal tijdens de Spelen in Rio de Janeiro zijn olympisch debuut maken.

Op maandag 8 augustus komt hij voor het eerst in actie.