Instellingen

Jorrit Croon (17) scoort op de Spelen en wint met Nederlandse hockeyers van Ierland

Jorrit Croon (tweede van links) wordt bejubeld na zijn treffer tegen Ierland.
Jorrit Croon (tweede van links) wordt bejubeld na zijn treffer tegen Ierland. © ANP
LEIDERDORP - De Nederlandse hockeyers hebben hun eerste overwinning op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te pakken. Mede dankzij een doelpunt van de 17-jarige Jorrit Croon uit Leiderdorp werd Ierland zondagnacht (Nederlandse tijd) met 5-0 gedeclasseerd. Daarmee revancheerde de equipe van dorpsgenoot Max Caldas zich voor de teleurstellende remise in het openingsduel met Argentinië (3-3).
Na het eerste kwart stond Nederland al op een 2-0 voorsprong in het Braziliaanse Deodoro. Mink van der Weerden scoorde uit zijn specialiteit, de strafcorner, waarna Croon zijn eerste olympisch treffer liet noteren met een tip-in.
Tot aan de rust werd vervolgens niet meer gescoord. Oranje verdubbelde in het derde kwart de voorsprong via wederom Van der Weerden (strafcorner) en Mirco Pruyser. Jeroen Hertzberger bepaalde de eindstand pal voor tijd op 5-0.

Technisch vernuft

De ploeg van bondscoach Caldas speelde vooral voor het rustsignaal uitstekend. Het tempo was hoog en het technisch vernuft aanzienlijk beter dan bij de Ieren. De treffer van de talentvolle Croon, die dinsdag zijn achttiende verjaardag viert, waren de herhalingen meer dan waard. Hij reageerde zeer alert op een harde voorzet van Rogier Hofman.
Zijn tip-in vloog onhoudbaar in het dak van het Ierse doel. Caldas gaf aan Croon, die bij zijn Wassenaarse club HGC middenvelder is maar in het Nederlandse elftal aanvaller, de voorkeur boven de ervarener Constantijn Jonker. Dat bleek ook al tegen Argentinië geen verkeerde keus.

Eerstehulpwagentje
De uitslag had, gezien het krachtsverschil, nog ruimer kunnen uitvallen. In de tweede helft joeg Oranje echter minder fanatiek op een topscore. Op de derde strafcorner van Van der Weerden had doelman David Harte een antwoord. Diens tweelingbroer Conor, eveneens bekend uit de Nederlandse competitie, raakte voor rust geblesseerd aan de buik en lag minutenlang op de grond. Hij werd met een eerstehulpwagentje van het veld gereden.