Handbal: Oranje-vrouwen behalen eerste overwinning op Olympische Spelen

Danick Snelder.
Danick Snelder. © Orange Pictures
DEN HAAG - De Nederlandse handbalsters hebben hun eerste overwinning ooit op de Olympische Spelen te pakken. In Rio de Janeiro rekenden ze in de nacht van maandag op dinsdag (Nederlandse tijd) af met Argentinië: 26-18. Oranje herstelde zich daarmee van de verloren openingswedstrijd tegen Frankrijk (18-14). De nummer twee van de wereld was het aan zijn stand verplicht om de Argentijnsen, op papier de zwaksten in de groep, te verslaan.
De handbalsters speelden een wisselvallige wedstrijd, waarin ze tot twee keer toe een royale voorsprong uit handen gaven. Uiteindelijk trokken ze de wedstrijd in de slotfase toch naar zich toe. Oranje speelt woensdag tegen Zuid-Korea, dat al twee keer heeft verloren. De laatste twee groepswedstrijden zijn tegen Zweden en Rusland, die allebei twee zeges op zak hebben. De eerste vier landen uit de groep van zes gaan door naar de kwartfinales.

Het gezelschap van Groener maakte een vliegende start in de Future Arena van Rio, waar de Braziliaanse fans op de hand van Oranje waren. Regelmatig schalde 'Olanda' door de hal, als tegengeluid tegen de luidruchtige Argentijnen. Binnen 10 minuten stond Oranje met liefst 7-0 voor, onder meer dankzij twee treffers van Estavana Polman en Martine Smeets. Ook keepster Tess Wester zette haar naam op het scorebord. Na een knappe redding gooide ze de bal met een grote boog in het Argentijnse doel.

Afstand

Na die spetterende openingsfase zakte Oranje ver terug. De Argentijnsen, vorig jaar op het WK al vroeg uitgeschakeld, kwamen terug tot één doelpunt verschil. In de laatste minuten voor rust nam de vicewereldkampioen toch weer wat afstand, dankzij doelpunten van Ailly Luciano (twee) en Lois Abbingh: 13-9. De Zuid-Amerikaansen kropen aan het begin van de tweede helft in eerste instantie weer wat dichterbij, maar met een tussensprintje sloeg Oranje weer een gat.
Keepster Jasmina Jankovic, die Wester had afgelost in het doel, onderscheidde zich met twee knappe reddingen. Ondertussen liep Oranje uit naar 19-13. Opnieuw konden de handbalsters die ruime marge echter niet vasthouden. Argentinië kroop door vier doelpunten op rij naderbij, maar net op tijd richtte Nederland zich weer op. Het leverde de handbalsters - onder wie Yvette Broch (Monster), Sanne van Olphen (Den Haag) en aanvoerster Danick Snelder (Pijnacker) - hun eerste zege op de Spelen op.