Anicka van Emden na winst bronzen medaille: 'Dit was het enige dat ik wilde'

Tranen vloeien bij Anicka van Emden na behalen van brons op Olympische Spelen.
Tranen vloeien bij Anicka van Emden na behalen van brons op Olympische Spelen © ANP
DEN HAAG - Anicka van Emden kon na winst van haar bronzen medaille op de Olympische Spelen haar tranen niet bedwingen. 'Ik heb hier zo hard voor gewerkt. Dit was acht jaar lang het enige wat ik wilde', zei de Haagse na haar overwinning op de Braziliaanse Mariana Silva. 'Dit zijn waarschijnlijk mijn eerste en enige Spelen, dus ik wist: het is nu of nooit.'
Voor Van Emden was brons het hoogst haalbare. In de kwartfinale had ze weinig in te brengen
. 'Daar moet ik eerlijk in zijn, zij is gewoon beter. Daarom is brons ook heel erg mooi.' De olympische titel in deze categorie ging naar de Sloveense Tina Trstenjak. Ze nam in de finale Agbegnenou een kleine twee minuten voor het einde in een houdgreep.
Na de nederlaag tegen Agbegnenou moest Van Emden, die eerder twee maal brons veroverde op het WK, ongeveer vier uur wachten op het vervolgprogramma. Moeite om de knop na het verlies om te zetten, had ze niet. 'Ik heb mijn moeder en vriend opgezocht, en heb even wat gegeten en gelegen', aldus de judoka. 'Uiteindelijk heb ik het mentaal beslist in de twee herkansingspartijen. Ik was scherp en heb geen zenuwen toegelaten.'

Eindelijk naar Olympische Spelen

Eerst rekende Van Emden af met de Oostenrijkse Kathrin Unterwurzacher. Onder boegeroep en gefluit kwam ze daarna de tatami opgelopen voor het gevecht met de Braziliaanse Silva. 'Ik werd al uitgefloten voordat we begonnen, en dacht: gaan we zo beginnen', lachte de winnares van brons. 'Maar dat weet je.' Van Emden, die zegevierde met een yuko, kreeg de Braziliaanse fans stil.

De medaille deed de 29-jarige judoka erg veel, omdat ze de vorige twee Olympische Spelen net naast deelname greep. In 2008 in Peking was ze reserve, en vier jaar terug in Londen koos Judo Bond Nederland er in de gewichtsklasse van Van Emden voor om Elisabeth Willeboordse af te vaardigen.

Bekijk hieronder een reportage van Herman Nanninga die hij maakte met Anicka van Emden.