Hockeysters Oranje slaan in slotfase toe tegen China

Spandoek voor Naomi van As bij de Olympische Spelen in Rio.
Spandoek voor Naomi van As bij de Olympische Spelen in Rio. © ANP
DEN HAAG - Na twee overtuigende overwinningen hebben de Nederlandse hockeysters ook hun derde poulewedstrijd gewonnen op de Olympische Spelen. In Rio de Janeiro ontsnapten ze in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) aan puntverlies tegen China. Kitty van Male maakte pas één minuut voor tijd het winnende doelpunt: 1-0.
Nederland gaat afgetekend aan kop in groep A. De ploeg van bondscoach Alyson Annan en de Haagse speelster Naomi van As heeft in drie duels negen punten gepakt en ook het doelsaldo van Oranje is indrukwekkend: tien voor, nul tegen.
Voor de ontmoeting met China was Nederland al zeker van een plek in de kwartfinales. De regerend olympisch kampioen komt in de poulefase nog twee keer in actie. Nieuw-Zeeland is vrijdag de tegenstander, een dag later wacht Duitsland.

Kruisfinales

In de kruisfinales spelen de nummers 1 tegen de nummers 4 en de nummers 2 tegen 3. Als favoriet in poule A volgt de Nederlandse ploeg de verrassende ontwikkelingen in groep B uiteraard met argusogen. De gerenommeerde hockeylanden Australië en Argentinië staan pas op drie punten uit drie duels en kunnen zomaar als tegenstander van Oranje in de kwartfinales opduiken.
Vooral op een confrontatie met aartsrivaal Argentinië, dat eerder deze zomer Oranje in de finale van de Champions Trophy nog versloeg, zit Annan bij de laatste acht niet direct te wachten. Groot-Brittannië en de Amerikaanse ploeg hebben na drie duels al negen punten.

Fel en zuiver

Oranje opende tegen China fel, combineerde zuiver en gevarieerd, maar verzuimde snel op voorsprong te komen. Van Male en Kelly Jonker, maandag tegen Zuid-Korea nog goed voor een hattrick, lieten in de beginfase twee flinke kansen liggen.
In het tweede kwart behield Oranje een groot overwicht, maar bleven grote kansen uit. Nadat Van Male opnieuw een grote kans had gemist, kreeg Nederland in de 35ste minuut de eerste strafcorner. De Chinese keepster keerde de inzet van Maartje Paumen en stopte tevens de rebound van Van As. Ook nadien leek de ploeg van Annan de Chinese verdedigingsmuur niet te kunnen breken, totdat Van Male van dichtbij alsnog toesloeg: 1-0.