Olympisch overzicht: roeisters dubbelvier veroveren zilver, Kiki Bertens is klaar

© Holland Heineken House
DEN HAAG - De eerste Nederlandse roeimedaille op de Olympische Spelen is binnen dankzij de vrouwen dubbelvier. En mogelijk volgt er nog meer eremetaal, want drie roeiteams met regionale inbreng hebben een finale in het vooruitzicht. Wat is er verder gisteren en vannacht gebeurd? We zetten het op een rijtje.
Zilver veroverde de vrouwen dubbelvier bij het olympisch roeitoernooi in Rio de Janeiro. Het
, met
Inge Janssen
uit Zoetermeer en de Leidse
Nicole Beukers
, finishte achter Duitsland en vóór Polen. De roeisters hielden daar
, omdat er goud in had gezeten, maar trots overheerste.

Het zou heel goed kunnen er nog meer Nederlandse roeimedailles met een regionaal tintje bij komen. Drie andere equipes kwalificeerden zich al voor de finale: de
met
Peter van Schie
(Leiden),
met
Ellen Hogerwerf
(Delft) en
José van Veen
(Den Haag) en
met
Boudewijn Roëll
uit Leiderdorp en
Peter Wiersum
(Delft).

Huiswaarts

Voor Kiki Bertens zit het olympische avontuur erop. De Wateringse tennisster werd met Jean-Julien Rojer uitgeschakeld in de eerste ronde van het gemengd dubbelspel. Ook baanwielrenner Joost van der Burg uit Nootdorp keert spoedig huiswaarts. Hij kwam hard ten val in de ploegenachtervolging, waardoor Oranje bleef steken in de kwalificatierondes.
Waar de Spelen eveneens voorbij zijn voor Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist, mogen drie andere Haagse beachvolleybalduo's zich wél opmaken voor een vervolg van het olympisch toernooi. De loting leverde een verrassing op: in de kwartfinales treffen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen mogelijk stadgenoot Christiaan Varenhorst.

Medaillestrijd

Hockeyer Jorrit Croon (Leiderdorp) ligt met Oranje op koers om zich te mengen in de medaillestrijd. Nederland won met 2-1 van India en is met drie zeges en één gelijkspel nog ongeslagen.
Voor zeilsters Lilian de Geus uit Den Haag (zevende in de RS:X), Afrodite Zegers-Kyranakou en Anneloes van Veen (zevende in de 470) en Mandy Mulder (twaalfde in de Nacra 17) is een olympische plak verder weg, maar nog niet uit zicht.

En verder...

  • Is de Nederlandse zwemkoningin van vier jaar geleden in Londen onttroond op de 100 meter vrije slag. Ranomi Kromowidjojo kwam in een razend spannende finale slechts negen honderdsten tekort voor een medaille. Het goud ging naar twee zwemsters: Penny Oleksiak uit Canada en pas 16-jarige Amerikaanse Simone Manuel.
  • Heeft de 18-jarige Eythora Thorsdottir geschiedenis geschreven. Met haar negende plaats in de meerkampfinale is ze de beste Nederlandse turnster ooit op de Olympische Spelen. De titel moest ze laten aan de Amerikaanse Simona Biles.
  • En is de honger van Michael Phelps nog altijd niet gestild. De Amerikaanse zwemmer greep alweer zijn 22ste gouden plak en verstevigde daarmee zijn status als grootste olympiër ooit. Hij beklom voor de vierde keer op rij het hoogste schavot na de 200 meter wisselslag.