Hockey: Oranje naar kwartfinale na wraak op wereldkampioen Australië

Jorrit Croon (l) viert de 2-0 van Oranje tegen Australië.
Jorrit Croon (l) viert de 2-0 van Oranje tegen Australië. © ANP
LEIDERDORP - De Nederlandse hockeyers, met de 18-jarige Leiderdorper Jorrit Croon in de gelederen, hebben met overmacht de halve finales gehaald op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ze gaven wereldkampioen en titelfavoriet Australië in de kwartfinale met maar liefst 4-0 klop.
Voor de ploeg van bondscoach Max Caldas uit Leiderdorp zorgden Billy Bakker, Bob de Voogd en Valentin Verga voor een veilige voorsprong van 3-0 na een ruim half uur. Zij hadden in de voorgaande vijf groepsduels nog niet gescoord. Mink van der Weerden pikte in het vierde kwart met zijn trefzekere strafcorner ook nog een treffer mee. Hij staat nu al op acht goals in Rio.

Nederland speelt dinsdag in de halve finales tegen België. De 'Red Lions' versloegen India, de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans, met 3-1.

Revanche

Met de royale triomf nam Oranje revanche voor de zware nederlaag tegen Australië ruim twee jaar geleden in de WK-finale in Den Haag (1-6). Na dat toernooi moest bondscoach Paul van Ass plaatsmaken voor Caldas, die de hockeybond (KNHB) van de zeer succesvolle vrouwenploeg overhevelde. Onder leiding van de Argentijnse oud-international moet Oranje weer hoofdprijzen gaan pakken.
De nummers één en twee (Nederland) van de wereldranglijst kwamen de groepsfase in Rio beide niet ongeschonden door. Australië maakte toen al geen bijster sterke indruk. De winnaar van de Champions Trophy in juni verloor van België (0-1) en Spanje (0-1). Oranje speelde gelijk tegen Argentinië (3-3) en ging tegen titelverdediger Duitsland onderuit (1-2).

Broze score

Na welgeteld 49 seconden knalde Bakker al raak met zijn gevreesde backhand uit een pass van Van der Weerden. Het geconcentreerde Oranje, met Jaap Stockmann als attente doelman, kwam daarna nauwelijks in de problemen, maar kon evenmin de broze score uitbouwen.
Oranje was ook in het tweede kwart de betere ploeg, met de beste kansen. Na goed doorzetten van Bakker verdubbelde De Voogd de marge: 2-0. Na een snelle goal in het derde kwart van Verga, met een schitterende assist van Jeroen Hertzberger, speelde Oranje een gewonnen wedstrijd. Van der Weerden bepaalde de toch wel verrassende eindstand op 4-0.