Brouwer en Meeuwsen winnen Nederlands beachvolleybalgevecht

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen op de Olympische Spelen in Rio.
Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen op de Olympische Spelen in Rio. © ANP
DEN HAAG - Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen uit Den Haag hebben maandag de Nederlandse 'broederstrijd' met Reinder Nummerdor en de Haagse Christiaan Varenhorst op de Olympische Spelen gewonnen. Ze staan daardoor in de halve finales van het beachvolleybaltoernooi in Rio de Janeiro.
De
versloegen de
op de stormachtige Copacabana in de kwartfinale met 2-0 (25-23, 21-17). Brouwer en Meeuwsen strijden dinsdag in de halve finale met de Braziliaanse wereldkampioenen Alison Cerutti en Bruno Schmidt om een plek in de olympische finale.

De Brazilianen, die vorig jaar op de Haagse Hofvijver de
, versloegen het Amerikaanse duo Phil Dalhausser/Nicholas Lucena in drie sets. Voor Nummerdor betekende de nederlaag in Rio dat hij ook op zijn vijfde en laatste Spelen zonder medaille naar huis moet. Vier jaar geleden verloor de nu bijna veertigjarige beachvolleyballer met Richard Schuil in Londen de wedstrijd om het brons.

Gaatje

Het initiatief lag in de eerste set aanvankelijk bij Brouwer en Meeuwsen, de ongeslagen groepswinnaars die met hun lengte en kracht een gaatje sloegen. Hun trainingsmaten Nummerdor en Varenhorst, die in de poule één nederlaag moesten incasseren, knokten zich echter langszij en verdienden in de gelijkopgaande slotfase een aantal setpoints. Brouwer en Meeuwsen werkten die steeds weer weg en sloegen zelf op hun eerste setpoint direct toe (25-23).
De twee Nederlandse topduo's, die in het olympisch dorp met elkaar een appartement delen, gaven elkaar ook in de tweede set weinig toe. Die vier beachvolleyballers kennen elkaar en elkaars spel door en door, wat tot een evenwichtig duel leidde in het stadion aan de Copacabana, waar de harde wind vrij spel had. Brouwer en Meeuwsen sloegen net als in de eerste set een gaatje en dit keer konden Nummerdor en Varenhorst zich niet meer terug knokken.