Medalrace zeilsters Zegers-Kyranakou en Van Veen uitgesteld

DEN HAAG - De medalrace van Afrodite Zegers-Kyranakou en Anneloes van Veen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is uitgesteld. Er was woensdag te weinig wind voor de zeilsters in de 470-klasse, waar Zegers uit Den Haag en Van Veen uit Naaldwijk nog kans maken op een medaille.
Het Britse duo Hannah Mills/Saskia Clark is al zeker van goud. Voor zilver en brons kunnen minimaal nog vijf koppels in aanmerking komen. Zegers en Van Veen staan
op elf punten van de tweede plaats (Nieuw-Zeeland) en op tien punten van de derde plek (Verenigde Staten).
Het Nederlandse koppel Zegers-Kyranakou/Van Veen wachtte vergeefs op wind voor de afsluitende medalrace. De nummers zes van het klassement dobberden enkele uren in de hete middag op het vrijwel vlakke water in de baai van Guanabara rond, samen met negen andere boten. De verwachte zeebries bleef echter uit in Rio de Janeiro, waardoor de organisatie de olympische finale naar donderdag moest verschuiven.

Laatste kans op eremetaal

De medalrace bij de 470-vrouwen is de laatste kans voor de Nederlandse zeilploeg op eremetaal in Rio. Annemiek Bekkering en Annette Duetz komen, eveneens op donderdag, nog wel uit in de finale van de 49erFX. Als nummers acht van het klassement kunnen ze echter niet meer op het podium eindigen.
Hoofdcoach Ian Ainslie mikte voor het begin van Rio 2016 op vier medailles, na het succes van Londen 2012 (goud, zilver, brons). De teller staat vooralsnog op twee, maar wel van goud: Dorian van Rijsselberghe (windsurfen in RS:X-klasse) en de Voorburgse Marit Bouwmeester (Laser Radial). Voor het Nederlandse zeilen zijn twee olympische titels een unieke score, maar in de breedte valt de oogst in Brazilië nog wel wat tegen, ook al doordat Van Rijsselberghe en Bouwmeester bij Londen 2012 (goud en zilver) ook al tot de medaillewinnaars behoorden.

De Geus en Van Schaardenburg

De Haagse windsurfster Lilian de Geus miste brons op één punt. Rutger van Schaardenburg (negende in Laserklasse) uit Den Haag en Pieter-Jan Postma (tiende in Finnklasse) bleven veel verder verwijderd van het podium. Ook de Poeldijkse Mandy Mulder en Coen de Koning (veertiende in Nacra17) stelden teleur.
Met een verrassende medaille voor Zegers-Kyranakou en Van Veen zou de Nederlandse balans bij Rio 2016 er toch nog wat fraaier uitzien. De twee debutanten maken minimaal nog kans op brons, al moet de uitslag in de finale dan wel heel gunstig uitvallen.