Olympisch overzicht: Spektakel bij hockeysters, zeilsters wachten op wind

Naomi van As viert feest met Oranje op de Olympische Spelen in Rio.
Naomi van As viert feest met Oranje op de Olympische Spelen in Rio. © ANP
DEN HAAG - Hoewel ze zwaar teleurgesteld was met zilver op de 200 meter, was het ontegenzeggenlijk de nacht van sprintfenomeen Dafne Schippers. Het was ook de dag waarop de Nederlandse hockeysters na een bloedstollende strijd zich plaatsten voor de olympische finale. En wat gebeurde er gisteren en vannacht nog meer? We zetten het op een rijtje.
Niets minder dan een spektakelstuk. Dat was de halve finale van het vrouwenhockey. Een onvervalste Nederland - Duitsland ook, die pas na
werd beslist. In alle hectiek had bondscoach Alyson Annan niet door dat het duel er al op zat, maar de Haagse
Naomi van As
. Oranje
.

Waar de kersverse zeilkampioene
Marit Bouwmeester
(Voorburg) zich liet
, werd het geduld van
Afrodite Zegers-Kyranakou
en
Anneloes van Veen
op de proef gesteld. De medalrace van het Haags-Naaldwijkse zeilduo
, omdat de wind te lang op zich liet wachten. Ze gaan
naar een medaille in de 470-klasse.

En verder...

  • Kwam sprintkanon Dafne Schippers een tiende tekort voor het goud op de 200 meter. Die titel ging naar de Jamaicaanse Elaine Thompson, ook al olympisch kampioen op de 100 meter. Schippers was wel de eerste Nederlandse atlete die een medaille veroverde op de Spelen sinds Ellen van Langen in 1992 goud won op de 800 meter.
  • Haalde haar mannelijke evenknie Churandy Martina de finale op dezelfde afstand. Daarmee schaarde hij zich met olympischE legende Usain Bolt in een rijtje met sprinters die voor de derde keer achter elkaar de eindstrijd bereikten op hetzelfde onderdeel.
  • En was er een verrassing in het beachvolleybaltoernooi voor vrouwen. De Duitse Laura Ludwig en Kira Walkenhorst versloegen het Braziliaanse koppel Agatha/Barbara en grepen daarmee het goud.