Zilver voor hockeysters in Rio na thriller

DEN HAAG - De hockeysters zijn er niet in geslaagd om voor de derde keer op rij olympisch kampioen te worden. Oranje, met de Haagse Naomi van As, verloor op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de finale van Groot-Brittannië na shoot-outs. Na de reguliere speeltijd stond het scorebord op 3-3.
Nederland begon aanvallend aan de wedstrijd en verdiende binnen een paar minuten een strafbal. Maartje Paumen kreeg de uitgelezen kans om Oranje op voorsprong te zetten, maar faalde. Een paar minuten later liep Naomi van As op de Britse keeper af, maar ze miste. Bij de eerste de beste uitbraak van Groot-Brittannië was het wel raak: 0-1.
Nederland ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam al vrij snel door een doelpunt van Kitty van Male. Van As schoot een paar minuten daarma snoeihard op de lat. Oranje was veel sterker, maar het stond nog steeds gelijk. Paumen scoorde via een strafcorner de 2-1. Maar nog geen minuut later was het alweer 2-2 door een doelpunt van Christa Cullen.

Tweede helft

In het derde kwart hadden de Nederlandse hockeysters opnieuw veldoverwicht. In de 37ste minuut maakte Kitty van Male haar tweede doelpunt na een variant op de strafcorner.
De ploeg van bondscoach Alyson Annan bleef druk zetten, maar de Britten bleken een taaie tegenstander. Na een reeks strafcorners hobbelde de bal achter keepster Joyce Sombroek: 3-3.

Shoot-outs

Oranje kwam niet meer tot scoren in de resterende minuten. Net als in de halve finale tegen Duitsland kwam het aan op shoot-outs. Daarin werd het 2-0 voor Groot-Brittannië.
Scoreverloop: 0-1 Lily Owsley, 1-1 Kitty van Male, 2-1 Maartje Paumen, 2-2 Christa Cullen, 3-2 Kitty van Male, 3-3 Nicola White