Olympische oogst: regiogenoten 'scoren' zes medailles in Rio de Janeiro

DEN HAAG - Zes medailles, waarvan één gouden, twee zilveren en drie bronzen. Dat is de metalen opbrengst van onze regiogenoten op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Als onze regio een land zou zijn, dan stonden 'wij' 45ste positie in het medailleklassement.
De grootste triomf in de afgelopen twee weken was voor zeilster Marit Bouwmeester. De in Voorburg wonende Bouwmeester won in de Laser Radial-klasse haar
. Vier jaar geleden moest ze nog genoegen nemen met zilver.

Naomi van As kreeg deze zomer niet voor de derde keer een gouden medaille om haar nek gehangen. De Haagse hockeyster
na shoot-outs de finale van Groot-Brittannië. Zilver was het eindresultaat voor de afscheidnemende Van As.
, vertelde van As na afloop van de finale.

Zilver en brons

Ook Inge Janssen uit Zoetermeer en Nicole Beukers uit Leiden keren huiswaarts met zilver. Samen met Chantal Achterberg en Carline Bouw werden de roeisters tweede in de dubbelvier. Volgens de dames was de wedstrijd 'de beste race in Rio'.
De Haagse Anicka van Emden zorgde voor de enige judomedaille namens Nederland. De 29-jarige Van Emden, voor wie het haar eerste Olympische Spelen waren, verloor in de kwartfinale in de klasse tot 63 kilogram. Ze herpakte zich knap en vocht zich naar de bronzen medaille.

Historische medaille

Brons was ook de beloning voor roeiers Peter Wiersum uit Delft en Boudewijn Roëll uit Leiderdorp. In de 'Holland Acht' streden zij achter Groot-Brittannië met Duitsland om de tweede plek. Een zilveren plak bleek net niet mogelijk, waardoor het brons werd voor de mannen.
De laatste medaille was historisch. De Haagse beachvolleyballers Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer zorgden voor de eerste Nederlandse beachvolleybalmedaille ooit. Het duo had de finale kunnen halen, maar de halve finale werd verloren na een thriller tegen de latere olympisch kampioenen.

Tokio
'We' eindigen dus op zes medailles. Dat is er één meer dan vier jaar geleden in Londen. Met die zes medailles eindigt onze regio op de 45ste plaats. Dat moeten we wel met een korreltje zout nemen, omdat Naomi van As haar zilveren medaille natuurlijk heeft gewonnen met de hulp van haar teamgenoten. Hetzelfde geldt voor de zilveren en bronzen roeiers.
Over vier jaar in Tokio zijn er ook weer kansen. Marit Bouwmeester gaat nog vier jaar door, zeilsters Afrodite Zegers-Kyranakou en Anneloes van Veen werden net als windsurfster Lilian de Geus tijdens deze Olympische Spelen op één punt vierde, de hockeysters en hockeyers, met supertalent Jorrit Croon uit Leiderdorp, zijn altijd kanshebber op een medaille, misschien zetten de handbaldames nog een stap, waardoor Yvette Broch uit Monster, Sanne van Olphen uit Den Haag en Danick Snelder uit Pijnacker dan wel met een plak naar huis gaan.

Olympic Experience

Maar voordat het zover is, moeten we nog vier jaar wachten. En dat is een lange tijd. In die tijd kunnen er altijd sporters stoppen, nieuwe talenten opstaan en sporters uitgroeien naar medaillekandidaten. En misschien kunnen we, zoals dit jaar, weer terecht bij de Olympic Experience op Scheveningen. Maar laten we nu nog volop genieten van de zes behaalde medailles in Rio de Janeiro.