Basketballers Oranje beginnen EK-kwalificatie met nederlaag

EK basketbal, Nederland - Slovenië: Worthy de Jong.
EK basketbal, Nederland - Slovenië: Worthy de Jong. © Orange Pictures
LEIDEN - De Nederlands basketballers hebben woensdagavond hun eerste wedstrijd in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap verloren. In de Leidse Vijf Meihal waren ze net niet opgewassen tegen Oostenrijk: 72-75.
Worthy de Jong, die deze zomer
, was verreweg de meest trefzekere international van Oranje. De teller stopte voor hem pas bij 24 punten. Mede door zijn inbreng zette Nederland, dat bij rust op een ruime achterstand stond (34-43), nog een inhaalrace in, maar in de laatste twee kwarten werd het verschil nooit kleiner dan drie punten.

Bondscoach Toon van Helfteren (ex-ZZ Leiden) kon in de Vijf Meihal beschikken over drie basketballers die uitkomen in de Sleutelstad: aanvoerder Mohamed Kherrazi, Thomas Koenis en de van Landstede Zwolle overgekomen Jessey Voorn. Ook voormalig ZZ Leiden-spelers Arvin Slagter en Yannick Franke kwamen in actie namens Oranje.

Drie uitbeurten

Nederland speelt zaterdag in en tegen Denemarken, dat woensdag met ruime cijfers van Duitsland verloor (101-74). Dat duel begint om 19.00 uur en is de eerste van drie uitbeurten. De groepswinnaars en de beste vier nummers twee plaatsen zich voor het EK 2017, dat in vier landen wordt gehouden: Turkije, Finland, Israël en Roemenië.
Oranje leverde in 2015 een historische prestatie door zich voor het eerst in 26 jaar te plaatsen voor het EK. In Kroatië baarde Nederland opzien door een sensationele zege te behalen op Georgië. Vooral toenmalig ZZ Leiden-ster Worthy de Jong maakte furore op zijn eerste eindtoernooi als international.