Medailleregen op Paralympische Spelen in Rio de Janeiro

REGIO - De eerste dag op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro zijn voor Nederland succesvol verlopen. In totaal werden er vrijdag negen medailles gepakt. Zwemmer Marc Evers uit Hillegom won zilver in de S14-klasse op de 100 meter schoolslag, Gouwenaar Duncan van Haaren tikte als derde aan op de 100 meter schoolslag in de SB9-klasse en wielrenner Stephen de Vries uit Gouda haalde samen met zijn partner Patrick Bos brons op het onderdeel tandem-achtervolgers.
Voor de 25-jarige Evers is het zijn derde paralympische medaille. Vier jaar geleden won de zwemmer, die een verstandelijke beperking en autisme heeft, in Londen de 100 meter rugslag in een wereldrecord en een bronzen plak op de 100 meter schoolslag. Vrijdag tikte hij als tweede aan in een tijd van 1.00,63 achter de Zuid-Koreaan Lee In-Kook.
In het zwembad was er ook succes voor Van Haaren. De pas 15-jarige zwemmer uit Gouda werd derde in de SB9-klasse in een tijd van 1.06,54. Van Haaren hoorde op zijn vierde dat hij lijdt aan de ziekte van Perthes, waardoor zijn heupkom afsterft. De gouden medaille ging naar de Zuid-Afrikaan Kevin Paul. De Oekraïner Denys Doebrov mocht na het einde van de wedstrijd het zilver ophalen.

Succesvol

Op de wielerbaan veroverde Gouwenaar Stephen de Vries samen met zijn partner Patrick Bos brons op het onderdeel tandem-achtervolgers. De 20-jarige De Vries heeft nog maar acht procent zicht. Op zijn tweede verjaardag is zijn linkeroog verwijderd, omdat hij leed aan netvlieskanker. Zijn rechteroog werd daarna bestraald, omdat daar nog vijf tumoren zaten. Achttien jaar later stond hij op het podium van de Paralympische Spelen.

De eerste dag van de Spelen was een succesvolle voor Nederland. Naast de drie medailles voor de regiogenoten werden nog zes plakken gehaald. Voor de 16-jarige Lisa Kruger klonk het Wilhelmus na haar overwinning op de 100 meter in de SB-9 klasse. Verder werden in het zwembad nog een zilveren en twee bronzen medailles gewonnen. Op de wielerbaan kon Nederland nog een zilveren en bronzen plak bijschrijven.