Nieuwe Rijswijkse voetbalclub moet Haaglandia vervangen

© Archief
RIJSWIJK - Voor het failliete Haaglandia moet een nieuwe voetbalclub in de plaats komen. Dat wil het Rijswijkse raadslid Ed Braam. De club moet op het terrein van Haaglandia in Rijswijk komen en moet in januari zijn opgericht.
'We willen over vijf jaar weer een voetbalclub hebben die op hoofdklasseniveau speelt', zegt Braam, die samen met andere Rijswijkers het initiatief heeft genomen voor een nieuwe club op het Prinses Irene Sportpark.
Dat is volgens hem hard nodig. 'We hebben nog drie voetbalclubs over in Rijswijk. Geen één hiervan speelt op hoger niveau. Daarnaast zitten er nu zo'n tweehonderd kinderen stil thuis omdat ze niet zijn overgestapt naar een andere club. We willen dat zij weer in beweging komen.' Naam voor de nieuwe club is nu nog S.W. Rijswijk, dat staat voor Speciale Werktitel. 'Dit kan nog veranderen', zegt Braam, die hoopt dat de oude sponsor Sir Winston zijn naam weer aan de club wil verbinden.

'Doodzonde'

In augustus viel het doek voor Haaglandia deifinitief. De club vroeg faillissement aan nadat de gemeente het contract opzegde na een huurachterstand van 78.000 euro. 'Haaglandia had nooit kwijt mogen raken', zegt Braam. Hij vindt het 'doodzonde dat de velden er nu armetierig bij liggen' en is met de gemeente in gesprek over het gebruik van deze velden.
Braam is niet de eerste die Haaglandia nieuw leven in wil blazen. Voormalig directeur van Haaglandia John van Kuijeren, is bezig om FC Kranenburg - de voorloper van Haaglandia - opnieuw op te richten. 'Dit staat helemaal los van ons voorstel', zegt Braam. Een samenwerking zit er waarschijnlijk dan ook niet in. 'Zij gaan zich meer op Den Haag richten.'