ADO Den Haag ronde verder in KNVB Bekertoernooi; strafschoppen noodzakelijk

Kastaneer met de gelijkmaker tegen NEC
Kastaneer met de gelijkmaker tegen NEC © Laurens Lindhout
DEN HAAG - ADO Den Haag is door naar de volgende ronde van het KNVB Bekertoernooi. Na de reguliere speeltijd stond het in de wedstrijd tegen NEC 0-0. In de verlenging kwamen beide ploegen eenmaal tot scoren en dus moesten er penalty's genomen worden. Daarin trok ADO aan het langste eind: 3-5.
ADO Den Haag en de KNVB Beker, het was de afgelopen jaren nooit een goed huwelijk. In het seizoen 1967/1968 en 1974/1975 waren de groengelen succesvol, de Haagse club won in die jaren de beker, maar daarna kwam de liefde niet meer van twee kanten. Bekerwedstrijden in Den Haag werden al jaren niet meer gespeeld en de laatste keer dat ADO wat verder kwam in het toernooi was in 2004/2005. In de kwartfinale was Ajax te sterk.

Aandringen

Ook woensdagavond stond een uitduel op de rol. In Nijmegen was ADO in de beginfase van de wedstrijd NEC de baas. De Haagse formatie drong aan, maar onder andere Ruben Schaken en Édouard Duplan kwamen niet tot scoren. Ook de thuisploeg wist het net niet te vinden, maar het kwam wel steeds beter in het spel: 0-0.
Vlak na de rust kreeg NEC een levensgrote kans. Dario Dumic miste oog-in-oog met ADO-doelman Robert Zwinkels en verzuimde daarmee de thuisploeg op voorsprong te zetten. Duplan was namens ADO nog gevaarlijk, maar ook in het tweede bedrijf werd er niet gescoord. Al kwamen de Hagenaars vlak voor tijd wel met de schrik vrij. Een verlenging was noodzakelijk.

Kastaneer

Via een penalty nam NEC in de 105e minuut de leiding. Tom Beugelsdijk haalde Taiwo Awoniy onderuit in het zestienmetergebied en de bal werd direct op de stip gelegd. NEC-aanvoerder Gregor Breinburg faalde niet en verschalkte ADO-goalie Zwinkels. In het laatste kwartier leefde de formatie van Petrovic nog wel en dat voelde de ploeg. Het geloof bleef hangen en het was Gervane Kastaneer die vlak voor de tijd de gelijkmaker op de pantoffel had. Ook een verlening was niet genoeg en dus moesten er penalty's genomen worden.
ADO beschikte over de langste adem in de penaltyserie. Deze werd met 3-5 gewonnen. ADO-keeper Zwinkels stopte de strafschop van André Fomitschow.
Scoreverloop NEC - ADO Den Haag 1-1 (0-0): 1-0 Breinburg (strafschop). 1-1 Kastaneer | ADO wns na strafschoppen: 3-5.