Bijna helft sportclubs grote steden in geldnood, meer dan een kwart moet bezuinigen

© ANP
DEN HAAG - Vier op de tien sportverenigingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben financiële problemen. Dat blijkt uit onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond en energiebedrijf Nuon. Nergens is het aantal sportclubs met geldzorgen zo gestegen als in de drie grootste steden van het land.
Het onderzoek is in juli van dit jaar landelijk uitgevoerd onder meer dan tweeduizend sporters, bestuurders en vrijwilligers. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag heeft 41 procent van de sportverenigingen te maken met geldzorgen. Ter vergelijking: in 2014 was dat nog 25 procent.
Gevolgen van de financiële moeilijkheden zijn dat steeds meer clubs hun contributies en kantineprijzen moeten verhogen of trainingen moeten schrappen. Bijna drie op de tien verenigingen (27 procent) heeft zulke maatregelen zelfs al genomen om het hoofd boven water te houden. De gemeente Den Haag is donderdag niet bereikbaar voor een reactie.

Energierekening omlaag

Een gemiddelde club betaalt jaarlijks tussen de tien- en twintigduizend euro aan gas en licht. Die rekening zou volgens Nuon fors omlaag kunnen, door actief in te zetten op energiebesparing en duurzame energie. 'Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt ook behoorlijk in de maandelijkse vaste lasten', aldus Roos ten Hove, projectmanager sponsoring.
Dit jaar wordt voor de derde keer een wedstrijd voor amateurverenigingen georganiseerd: de Nuon Club Competitie. Voor de negen clubs die met de beste ideeën komen om energie te besparen, ligt een beloning van 10.000 euro klaar om daarin te kunnen investeren.

Jury met Naomi van As

Inschrijven kan tot 24 oktober via nuon.nl/club. De winnaars worden gekozen door een jury, die bestaat uit de Haagse hockeyster en olympisch medaillewinnares Naomi van As, sportpresentator Toine van Peperstraten, Nuon-directeur Peter Smink en twee energieadviseurs.