KNVB over wellicht kankerverwekkende kunstgrasvelden: er kan gewoon gevoetbald worden

Stadion ADO Den Haag
Stadion ADO Den Haag
DEN HAAG - De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) ziet geen reden om het voetbal op kunstgrasvelden met rubbergranulaat dit weekend af te lasten. De deeltjes rubber zouden kankerverwekkend zijn, meldde Zembla woensdag. Bij ons in de buurt zijn er nog altijd veel clubs met deze velden.
Meerdere spelers zouden lymfeklierkanker opgelopen hebben door het spelen op de kunstgrasvelden met rubber deeltjes. Vooral keepers zouden het slachtoffer zijn. Zij komen het vaakst in aanraking met de rubber korrels.
'De KNVB richt zich op het feitelijke advies en de informatie van het RIVM. De onderzoeken die door het RIVM zijn gedaan, wijzen uit dat er geen gezondheidsrisico’s zijn voor sporters', schrijft de voetbalbond.

Onderzoek onvoldoende

Dat onderzoek waar de KNVB zich op baseert, is volgens Zembla niet toereikend om zeker te zijn dat de velden geen gevaar vormen. De KNVB zegt daar het volgende over: 'Zembla stelt dat de opzet van de onderzoeken onvoldoende zekerheid biedt om die conclusie te kunnen stellen. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat aantoont dat rubberen korrels kankerverwekkend zijn, levert meer onderzoek meer informatie op. Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid op de Nederlandse velden voor de sporters.'