Gestopte Maura Visser en Pearl van der Wissel keren terug bij handbalsters Oranje

Pearl van der Wissel (l) en Maura Visser namens Nederland in 2008.
Pearl van der Wissel (l) en Maura Visser namens Nederland in 2008. © Orange Pictures
DEN HAAG - Maura Visser (31) uit Den Haag en Pearl van der Wissel (32), voormalig speelster van het Haagse Hellas en Quintus uit Kwintsheul, zitten in de voorselectie van het Nederlands handbalteam voor het Europees kampioenschap in november, die de nieuwe bondscoach Helle Thomsen donderdag bekendmaakte. 'Ze zijn van hoog niveau en horen bij de beste 28 speelsters van Nederland', licht Thomsen toe.
Van der Wissel, die handbalt in Denemarken bij Odense, stopte in 2012 als international na een interlandcarrière van dertien jaar. Dat besluit nam ze toen Nederland de organisatie van het EK door geldgebrek niet kon waarmaken en als straf het startbewijs kwijtraakte. De opbouwspeelster was jarenlang bepalend bij Oranje, vooral tijdens het WK van 2005 in St. Petersburg waar het Nederlands handbalteam als vijfde eindigde. Ze speelde haar laatste interland op het olympisch kwalificatietoernooi, waar Oranje één doelpunt tekort kwam om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen.
Ook Visser (ploeggenote van Tess Wester, Martine Smeets en Angela Malestein bij SG BBM Bietigheim in de Duitse competitie) kondigde in 2012 haar afscheid aan, nadat ze in onmin raakte met bondscoach Henk Groener. Groener passeerde de spelbepalende international na het WK van 2011 in Brazilië, waarop Nederland matig presteerde. Hij zette Visser uit de selectie vanwege haar houding en 'dingen die zijn voorgevallen'. Een verzoeningsgesprek dat daarop moest volgen, wees de Haagse handbalster af. Groener had acht jaar lang de leiding over het Nederlandse vrouwenteam, maar hij werd vorige maand vervangen door de Deense Thomsen.

EK in Zweden

Het EK vindt plaats van 4 tot en met 18 december in Zweden. Nederland start met een wedstrijd tegen Duitsland. Van de 28 speelsters uit de voorselectie gaan er in principe zestien mee naar Zweden, aldus de bond. In de voorselectie zitten ook speelsters als Wester, Estavana Polman, Nycke Groot, Lois Abbingh en aanvoerster Danick Snelder, die het hart vormden van de ploeg die op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de halve finale haalde.