Instellingen

Zowel sportief als bestuurlijk één van de belangrijkste weken van het jaar voor ADO Den Haag

ADO Den Haag. Archieffoto
ADO Den Haag. Archieffoto

DEN HAAG - Financieel heeft ADO het momenteel zwaar en sportief gezien heeft de Haagse ploeg ook betere tijden gekend. De komende week wordt belangrijk voor de residentieclub. Sportief gezien moet gewonnen worden van Roda JC en Telstar (KNVB-Beker) en op bestuurlijk niveau vindt maandag een belangrijke vergadering plaats waar naar verwachting eigenaar Wang Hui bij aanwezig is. Dan moet duidelijk worden of ADO op te grote voet leeft en moet gaan saneren, want zelfs de betaling van de salarissen en de stadionhuur zou in gevaar zijn.

Tussen de twee voetbalwedstrijden door vindt maandag een belangrijke vergadering plaats. ADO-directeur Mattijs Manders staat financieel met zijn rug tegen de muur en wil van eigenaar Wang Hui duidelijkheid en een visie voor de toekomst. Wat is United Vansen, het bedrijf van Wang Hui, de komende jaren van plan met ADO Den Haag? Over de huidige situatie zegt Manders: ‘We hebben het financieel lastig. Een voornaam probleem is dat onze tribunes te leeg zijn.’ Verder wil Manders niet inhoudelijk ingaan op de problemen bij ADO. ‘Na maandag weten we hoe ADO ervoor staat.’

Inmiddels maakt een deel van de Haagse politiek zich ernstig zorgen en is er een spoeddebat aangevraagd. De PVV in de Haagse raad wil weten of het klopt dat ADO nu weer in de problemen zit en wat de inzet van het stadsbestuur is. De gemeente is eigenaar van het stadion en medeaandeelhouder van ADO. Wanneer een aangevraagd spoeddebat over de kwestie plaatsheeft, is niet duidelijk. De gemeenteraad is deze week met herfstreces.

Ook sportief belangrijke week

Sportief gezien kende ADO een goede start van het seizoen, maar na de vierde speelronde is er zand in de motor gekomen. Er werd achtereenvolgens verloren van Feyenoord, FC Twente, SC Heerenveen, PEC Zwolle en Ajax. Om de negatieve reeks te doorbreken is een overwinning op Roda JC, dat momenteel zeventiende staat in de Eredivisie, een must. Statistisch gezien is de wedstrijd in Kerkrade altijd lastig voor de Haagse ploeg. In de laatste tien jaar werd in Limburg slechts één keer gewonnen. Dat was op 15 februari 2014. Toenmalig ADO-speler Mitchell Schet maakte het enige doelpunt.

Waar ADO Den Haag na drie speelronden nog medekoploper was, kan het na de tiende speelronde in het slechtste geval zakken naar de veertiende plek. In Kerkrade moet Petrovic het stellen zonder aanvoerder Aaron Meijers en smaakmaker Gervane Kastaneer. Laatst genoemde is medetopscorer, maar raakte maandagavond bij Jong ADO Den Haag geblesseerd.

Bekervoetbal

Drie dagen na de belangrijke wedstrijd tegen Roda JC wacht de tweede ronde van het KNVB bekertoernooi. Het huwelijk tussen ADO Den Haag en de beker is de laatste jaren verre van goed te noemen. In zowel het seizoen 2013/2014, 2014/2015 als 2015/2016 werd de Haagse formatie door lager geklasseerde clubs uitgeschakeld. Dinsdagavond wacht Telstar, dat één niveau lager speelt. ADO is aan de stand verplicht door te bekeren. De Haagse club kan ook wel weer eens een bekersucces gebruiken. De laatste keer dat ADO echt succes boekte was in 2004/2005. Toen was Ajax in de kwartfinale te sterk.

De problemen die nu bij ADO spelen, lijken op die van bijna een jaar geleden. In december 2015 maakte toenmalige directeur Jan Willem Wigt bekend dat de club in financieel zwaar weer zat omdat Hui Wang toegezegde betalingen niet deed. Een acute crisis werd dit jaar afgewend.