ADO Den Haag wil een haalbare visie van clubeigenaar Wang Hui

ADO-eigenaar Wang Hui.
ADO-eigenaar Hui Wang. © Laurens Lindhout
DEN HAAG - ADO-directeur Mattijs Manders wil woensdag tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering een haalbare toekomstvisie horen van eigenaar Wang Hui. De Haagse directeur zit naast Wang ook met de gemeente Den Haag en de HFC, de cultuurbewakers, om tafel met de Chinese eigenaar.
Wang schiep bij zijn komst hoge verwachtingen. Zo wilde hij binnen een paar jaar bij de nationale subtop horen en
spelen. Daarnaast wilde hij de kunstgrasmat verruilen voor echt gras en wilde hij het stadion uitbreiden. Doelstellingen die tot op heden niet gehaald zijn.
Wang keek dinsdagavond samen met commissaris Martin Jol en directeur Manders naar de bekerwedstrijd tussen ADO Den Haag en Telstar (2-1). Een dag eerder maakte Wang kennis met de nieuwe commissarissen Kees Jansma en Martin Toet. ‘Het waren prima gesprekken. We hebben gesproken over de onderlinge communicatie.'

Geen geld in kas

Naast een haalbare visie wordt er woensdag ook gesproken over de huidige financiën van ADO. De club heeft weliswaar op papier een redelijke begroting maar vrijwel geen geld meer in kas. De betalingen van de salarissen van de spelers en personeel is in gevaar en het is zeer de vraag of ADO de huur van het stadion op korte termijn nog kan betalen aan de gemeente Den Haag. Oorzaak van het grote gebrek aan geld: ADO Den Haag verdient zelf te weinig en heeft een te dure huishouding. Daarmee steekt hetzelfde acute probleem de kop op als in het voorjaar.
In april van dit jaar had ADO Den Haag ook geen geld meer in kas en zorgde voormalig grootaandeelhouder van ADO Mark van der Kallen er voor dat de salarissen en rekeningen in het Kyocera Stadion toch betaald konden worden. De zakenman betaalde de huur van zijn skybox vooruit. Met dat geld kon ADO weer korte tijd vooruit en voorkwam de club dat het onder financieel toezicht kwam te staan van de KNVB.

Weinig verdiend

Directeur Jan Willem Wigt moest kort daarna plaats maken voor de huidige directeur Mattijs Manders. Die kreeg van Wang Hui de opdracht mee dat ADO zelf meer geld moet verdienen en dat de club niet afhankelijk moet zijn van de investeringen door United Vansen, het Chinese bedrijf van Wang Hui. Die doelstelling heeft Manders tot nog toe niet waar kunnen maken. De directeur loopt tegen dezelfde problemen aan als zijn voorgangers. Het stadion is tijdens de wedstrijden telkens verre van uitverkocht, zelfs tijdens het recente duel met Ajax waren er veel lege plekken in het stadion.
Ook aan de zakelijke kant wordt te weinig verdiend. De businesstribunes en skyboxen van het Kyocera Stadion puilen uit van de zogeheten barterdeals, overeenkomsten waarbij met gesloten beurzen de dure stoelen aan bedrijven werden ‘verkocht’ in ruil voor diensten van die ondernemingen. Ook zijn stoelen en businessunits onder de prijs verkocht en zijn er aanzienlijke verschillen tussen de tarieven voor dezelfde stoelen en skyboxen. Dit is een doorn in het oog van directeur Manders die dit niet op korte termijn kan veranderen, omdat zijn voorgangers veelal langdurige contracten afsloten met de seathouders.  Daarnaast is ADO al jaren niet in trek bij grote sponsoren. In de regio Den Haag gevestigde bedrijven als Aegon en Huawei zagen sponsoring van ADO niet zitten en kozen voor andere clubs.

Dure spelers

Tegenover het gebrek aan inkomsten staan de hoge kosten bij de club. Onder ex-directeur Jan Willem Wigt werden vorig seizoen dure spelers zoals Ruben Schaken en Edouard Duplan gecontracteerd en ook Mike Havenaar, Aaron Meijers en Tom Beugelsdijk kunnen rekenen op een flink salaris. Kosten die ADO Den Haag nu opbreken, net als de huur van het stadion die ADO Den Haag moet afdragen aan de gemeente Den Haag. De huurprijs van ruim een miljoen euro per jaar hangt als een molensteen om de nek van de club.
Samen met de aandeelhouders staat Manders voor de zware taak direct geld in kas te krijgen en zo tijd te kopen om ADO weer financieel gezond te maken. Als deze week blijkt dat Wang Hui het financiële gat bij zijn club niet op korte termijn wil of kan dichten of als de gemeente de huur niet wil opschorten dan rest ADO nog één mogelijkheid: saneren. Dan lijkt het onvermijdelijk dat er ontslagen vallen onder het personeel en dat een aantal spelers in de uitverkoop zal gaan tijdens de winterstop. Dit is opnieuw een pijnlijk vooruitzicht voor iedereen die ADO Den Haag liefheeft.