Schaatslegende Wim van der Voort (93), 'Ongekroonde koning van de 1500 meter', begraven

© WOS
'S-GRAVENZANDE - 'Wat heb je ons je energie getoond', staat bovenaan in de rouwadvertentie. Maar ook aan een actief en sportief leven komt een einde. In 's Gravenzande werd vrijdag de Westlandse schaatslegende Wim van der Voort begraven. Hij werd 93 jaar.
Van der Voort was een Nederlandse langebaanschaatser die in zijn jonge jaren vooral succes had op de mijl. Hij werd de 'ongekroonde koning van de 1500 meter' genoemd omdat hij regelmatig naast het goud greep.  
Tijdens de EK van '51 en '53 bleef Wim van der Voort steken op de tweede plaats. Ook op de Olympische Winterspelen van 1952 in Oslo haalde hij zilver onder coach Klaas Schenk, de vader van Ard. Aanvankelijk was hij de snelste maar zijn rivaal, de thuisschaatser Andersen, mocht de rit achteraf overdoen.

'Flitsincident'

De Noor was door een fotoflits verblind en reed in een scheur van het natuurijs zijn schaats krom. Van der Voort was blij voor zijn opponent. 'Zo wil ik geen kampioen worden', hoorde de familie thuis Wim tegen Schenk roepen. De hele buurt was naar huize Van der Voort getogen om op de radio de rit tussen Wim en Andersen te volgen.