'Atletiekunie neemt Delftse Ria Stalman record af na dopinggebruik'

Ria Stalman in actie op de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles.
Ria Stalman in actie op de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles. © ANP
DELFT - Voormalig discuswerpster Ria Stalman uit Delft is niet langer houdster van het nationale record. De Atletiekunie heeft besloten de prestaties van de olympisch kampioene van 1984 uit de boeken te halen vanwege haar dopingbekentenis begin dit jaar. Dat meldt de NOS maandag.
Stalman vertelde in januari in het programma Andere Tijden Sport in de laatste tweeënhalf jaar van haar carrière
. De Nederlandse discuswerpster werd in Los Angeles olympisch kampioene met een afstand van 65,36 meter. Al voor de Spelen van 1984 gooide ze 71,22 meter in Walnut, tot de dag van vandaag het nationale record.
De Atletiekunie gaf na de bekentenis van de nu 64-jarige Stalman al aan het Nederlands record te willen schrappen. Omdat de volledige consequenties daarvan nog niet te overzien waren, is onder meer eerst advies gevraagd bij sportkoepel NOC*NSF.

Limiet

'Wij kunnen niet meer vaststellen of bij prestaties van anderen in het verleden dopingcontroles zijn uitgevoerd. Voor de toekenning van een nationaal record is dat noodzakelijk. We hebben de recordcommissie van de bond gevraagd een limiet te stellen, waar de huidige generatie atleten zich maar op moet richten', zegt Theo Hoex, voorzitter van de Atletiekunie, tegen de NOS.
De Atletiekunie trok eerder het erelidmaatschap van Stalman in. Corrie de Bruin wordt met 63,88 meter de nieuwe nationale recordhoudster. Zij wierp de discus zo ver tijdens een wedstrijd in 1998.