Instellingen

ADO Den Haag kan niet stunten bij PSV: 3-1 nederlaag

ADO-speler Mike Havenaar en Tom Beugelsdijk balen
ADO-speler Mike Havenaar en Tom Beugelsdijk balen © Soccrates Images

DEN HAAG - ADO Den Haag beleeft moeilijke tijden in de eredivisie. Op bezoek bij PSV, de nummer drie, waren de verwachtingen niet hoog en ging de ploeg van coach Zeljko Petrovic met 3-1 onderuit. Luuk de Jong, de aanvaller van PSV die al weken droog stond, zette twee goals achter zijn naam.

De wedstrijd tussen PSV en ADO Den Haag stond al 42 keer eerder op het programma. De thuisploeg wist dertig ontmoetingen te winnen. Zeven keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. ADO won er vijf.

Met de Eindhovenaren als tegenstander stonden de Hagenaars tegenover een ploeg die stroef loopt. De regerend landskampioen had al vier wedstrijden op rij (inclusief Champions League) niet gewonnen.

Speldenprikjes

ADO trad aan in het groene derde tenue en voor de ploeg was het devies: alles wat je pakt voelt als winst. De intenties van PSV werden echter al snel duidelijk. De Eindhovenaren hadden de eerste tien minuten veel balbezit en stelden ADO-keeper Ernestas Setkus veelvuldig op de proef. Luuk de Jong kwam al vroeg oog in oog met de Litouwse goalie, maar gleed uit. Vlak daarna was het Bart Ramselaar met een schot vanaf een meter of twintig. Die vloog over.

Na de twee speldenprikjes was het voor PSV na twaalf minuten spelen wel raak. En dat terwijl PSV in eigen huis dit seizoen helemaal niet effectief is. De openingstreffer viel via een strafschop. Gastón Pereiro werd aangespeeld, ging het zestienmetergebied in, maar kreeg een duwtje van Tyronne Ebuehi. De aanvaller van PSV ging neer en arbiter Kuipers wees direct naar de penaltystip. Pereiro ging zelf achter de bal staan en maakte het vlekkeloos af. Zo liet de Uruguyaan het Philips Stadion al vroeg juichen en maakte hij een einde aan de reeks van de gemiste strafschoppen van PSV: 1-0.

ADO had heel weinig in de melk te brokkelen. Op het eigen veld was PSV de bovenliggende partij, maar ook zij speelden niet altijd even goed. De mannen van Philip Cocu kregen halverwege de eerste helft wel kansen om de score uit te bouwen, maar verzuimden de marge te vergroten. Zo schoot Santiago Arias over, waar hij Pereiro ook had kunnen bedienen en laatstgenoemde liet ook een mogelijkheid liggen. ADO loerde op de counter, maar het was eigenlijk volledig onzichtbaar op het veld. Op slag van rust kreeg Ramselaar na een fraaie aanval nog een enorm grote kopkans, maar hij knikte net over.

Tactiek

Met een ander tactisch plan begon ADO vol goede moed aan de tweede helft, maar PSV leek snel een einde aan alle illusies van de Hagenaars te maken. Luuk de Jong stond al weken droog, maar uitgerekend tegen ADO scoorde hij na rust tweemaal vlak achter elkaar.

Zo leek het dus een monsterscore te gaan worden in Eindhoven, maar toch gloorde er bij ADO weer wat hoop op. Gervane Kastaneer werd door PSV-doelman Zoet in het zestienmetergebied naar de grond gewerkt en kreeg een penalty toegekend. Tom Beugelsdijk ging achter de bal staan en deed wat terug via de strafschop: 3-1.

De grote vraag was natuurlijk of het nog een spannend laatste half uur zou worden. Dat werd het niet. Via Mike Havenaar was ADO nog wel dichtbij de 3-2, maar de Japanner kopte de bal tegen de paal. Als die bal erin was gegaan, had het nog anders kunnen lopen.

Scoreverloop PSV - ADO Den Haag 3-1 (1-0): 1-0 Gastón Pereiro (penalty), 2-0 Luuk de Jong, 3-0 Luuk de Jong, 3-1 Tom Beugelsdijk (penalty)

PSV: Zoet; Arias, Isimat, Schwaab, Moreno; Pröpper, S. de Jong (66. Narsingh), Ramselaar (86. Lundqvist); Pereiro, L. de Jong en Zinchenko.

ADO Den Haag: Setkus; Ebuehi, Meissner, Beugelsdijk, Kanon; El Mahdioui, Trybull, Hevel (74. Marengo); Schaken (46. Becker), Havenaar (85. Van der Heijden), Kastaneer.

Gele kaart(en): Jeroen Zoet (PSV)

Rode kaart(en): n.v.t.

Scheidsrechter: Björn Kuipers

Toeschouwers: n.n.b (Philips Stadion, Eindhoven)