ADO stapt naar rechter om geld van Wang Hui te krijgen

Wang Hui, eigenaar ADO Den Haag (foto's: Laurens Lindhout, bewerking Omroep West)
Wang Hui, eigenaar ADO Den Haag (foto's: Laurens Lindhout, bewerking Omroep West)
DEN HAAG - ADO Den Haag gaat proberen via de rechter geld van Wang Hui te krijgen. Tijdens een ingelaste aandeelhoudersvergadering dinsdag op het stadhuis van Den Haag, werd een dagvaarding overhandigd aan vertegenwoordigers van eigenaar Wang.
Wang was zelf niet bij de vergadering. Dat stoorde de aanwezigen flink, omdat de vergadering zelfs nog was verplaatst naar een moment dat hij er wel bij zou kunnen zijn. De Chinese eigenaar van ADO stuurde zijn rechterhand Lee Zheng en zijn zoon Terry Wang naar Den Haag.
De twee wisten dat ze een dagvaarding zouden krijgen, omdat ze hiervan eind vorige week al op de hoogte waren gesteld. ADO denkt een goede zaak te hebben bij de rechter omdat alle afspraken in officiële documenten zijn vastgelegd.

Uitbreiding raad van commissarissen

Volgens bronnen binnen de club is Wang niet blij met de rol van de raad van commissarissen (RvC). Daarom wil hij die raad uitbreiden met twee Chinezen. De Nederlandse leden van de RvC, Martin Jol, Wim Deetman, Kees Jansma en Martin Toet, besloten rond drie uur dinsdagmiddag de vergadering te verlaten omdat er toch niets besloten kon worden zonder Wang.
De RvC heeft de begroting van ADO nu dus ook niet goedgekeurd. Volgens bronnen is er op dit moment een gat van rond de 1 miljoen euro op een totale begroting van om en nabij de 15 miljoen. De nood is hoog, maar als Wang met  geld over de brug komt, zijn de problemen wel meteen opgelost. De club hoopt volgens ingewijden op steun van de KNVB en de gemeente om dit probleem te tackelen.

ADO zonder bemoeienis Wang

Als ADO Den Haag de rechtszaak tegen Wang wint, en als Wang dan ook daadwerkelijk het beloofde geld overmaakt, zijn de problemen opgelost, zeggen de bronnen binnen de club. ADO kan in principe prima als eredivisieclub overeind blijven met een eigen begroting van 15 miljoen euro. De beloofde extra investeringen uit China zijn daarvoor niet nodig.
En als de zaak wordt gewonnen, betekent dat volgens Nederlands recht – zeggen bronnen – dat de club weer zijn eigen beleid kan voeren zonder inmenging uit China.