Instellingen

ADO Den Haag wil van eigenaar Wang Hui af

Wang Hui tijdens persconferentie
© Laurens Lindhout

DEN HAAG - ADO Den Haag wil af van eigenaar Wang Hui. Dat melden bronnen die anoniem willen blijven aan Omroep West. ADO heeft de grootaandeelhouder voor de rechter gesleept om de miljoenen op te eisen die de Chinees aan de club beloofde. Ook zou de club via deze weg Wang Hui aan de kant willen zetten.

Bij ADO Den Haag is de strijd om de macht deze week naar het kookpunt gestegen nu de gemeente Den Haag (als aandeelhouder red.) overweegt naar de rechter te stappen en de club zelf daadwerkelijk

tegen Wang aangespant.

Wang Hui liet afgelopen dinsdag nog verstek gaan bij een speciaal ingelaste aandeelhoudersvergadering om over de financiële problemen bij de club te praten.

Miljoenen

Volgens de bron is ook de positie van Wang inzet van de rechtszaak. Wat de uitkomst van de rechtszaak ook wordt, het is duidelijk dat het niet meer goed komt tussen de directie van ADO Den Haag en eigenaar Wang Hui. Directeur Manders sleept zijn grootaandeelhouder voor de rechter. Wang slaat hard terug door te stellen dat het ADO-management incapabel is en bewust een aantal lucratieve deals met China heeft afgewezen.

ADO Den Haag wil met het kort geding van 28 december drie miljoen euro afdwingen waar de club recht op zegt te hebben. Mocht dat lukken dan is de acute geldnood weliswaar verdwenen, maar is de vrede tussen beide partijen allerminst getekend.

Zware opgave

ADO zal er dan ook alles aan doen om via de rechter een breuk te forceren met Wang. Dat lijkt een zware opgave te worden. ADO zal dan met stevige argumenten en concrete bewijslast moeten komen waaruit blijkt dat Wang Hui aantoonbaar wanbeleid heeft gepleegd en schade heeft toegebracht aan de Haagse club.

De ondernemingskamer kan dan besluiten om de aandelen af te nemen van de grootaandeelhouder. Mogelijk dat hij de aandelen dan moet verkopen aan de andere aandeelhouders of dat ze geveild worden. Ook kan de rechter besluiten om een tijdelijke bewindvoerder aan te stellen die de leiding heeft over ADO Den Haag N.V. en kan bemiddelen tussen de ruziënde partijen.

Zakelijke strategieën

Duidelijk is in ieder geval dat Wang Hui helemaal klaar is met het management van ADO Den Haag. Zijn zoon Terry Wang reageert namens Wangs bedrijf United Vansen: ‘De directie van ADO Den Haag heeft twee jaar lang in alle vrijheid ieder besluit kunnen nemen. Vanzelfsprekend had United Vansen een aantal zakelijke strategieën toen het de aandelen overnam.’

Wang wilde twee Chinese spelers bij ADO onder contract brengen, introduceerde assistent-trainer Gao Hongbo bij de club en had het plan om dit seizoen een tv-serie te maken over een Chinese speler in Den Haag. Wang zegt dat al die initiatieven die ADO veel geld hadden kunnen opleveren door het management van de club zijn tegengehouden.

Is ADO-management wel capabel?

Terry Wang: ‘Door de transfer van deze Chinese speler tegen te houden, heeft ADO veel geld verloren (enkele tonnen, red.). De vraag is opnieuw wie hiervoor verantwoordelijk is. Mogen wij ons zo langzamerhand afvragen of het management van deze club wel capabel is? Door het gebrek aan initiatief en visie is het management van ADO er de oorzaak van dat de afgelopen twee jaar United Vansen een aantal zakelijke doelen niet heeft kunnen verwezenlijken en ADO daardoor veel geld is misgelopen.’

ADO-directeur Mattijs Manders wil niet reageren in aanloop naar het kort geding dat op 28 december voor de rechtbank in Den Haag dient.