Instellingen

Maatregelen KNVB komen te laat voor ADO Den Haag

De defensie van ADO Den Haag baalt na tegentreffer tegen Telstar
© Laurens Lindhout

DEN HAAG - De KNVB wil vanaf volgend seizoen meer controle op de kopers van voetbalclubs. Daarvoor heeft de voetbalbond een plan gelanceerd, mede naar aanleiding van de roerige overname van ADO Den Haag door het Chinese United Vansen.

De maatregelen die de KNVB wil doorvoeren komen te laat voor ADO. De plannen gelden voor toekomstige verkopen van aandelen, en zijn dus niet van toepassing op bestaande overeenkomsten als die tussen ADO en United Vansen. Volgens Mark Boetekees van de KNVB moet door de nieuwe aanpak meer bekend worden over de potentiële eigenaar voordat een club daadwerkelijk verkocht wordt.

'We willen daardoor te weten komen waar de koper zijn geld vandaan heeft en of dat mogelijk bijvoorbeeld  van criminelen afkomstig is. De licentiecommissie moet in zo’n geval de overname tegen kunnen houden. Ook moet er duidelijkheid zijn over het bedrijf dat de aandelen van een club koopt. Bij ADO is United Vansen de eigenaar maar boven dat bedrijf staat weer een partij waar een ander dan Wang het voor het zeggen heeft'.

Wekelijks contact

Boetekees heeft namens de KNVB wekelijks contact met het management van ADO Den Haag over de crisis tussen de grootaandeelhouder en de club. ‘Het is een ontzettend vervelende situatie voor de club. Wij als bond proberen te helpen, binnen de beperkte mogelijkheden die we hebben. Wij zijn daarbij uiteraard gebonden aan regels.

Of ADO opnieuw uitstel krijgt om de financiële stukken in te leveren weet ik niet. Ik kan ook niets zeggen over boetes of puntenaftrek voor ADO, dat is de verantwoordelijkheid van de licentiecommissie van de KNVB. Die neemt daar binnenkort een besluit over', aldus Boetekees.

Lees alles over de perikelen rond ADO in ons dossier.