Goud voor Kjeld Nuis op 1500 meter

Kjeld Nuis.
Kjeld Nuis. © Orange Pictures
ZOETERWOUDE - De 1500 meter voor mannen bij de wereldbeker schaatsen in Heerenveen heeft zaterdag voor Nederland twee medailles opgeleverd. Kjeld Nuis uit Zoeterwoude pakte goud met een sterke tijd van 1.45,11. Ploeggenoot Patrick Roest behaalde brons in 1.46,42. Wereldkampioen Denis Joeskov uit Rusland eindigde op de tweede plaats (1.45,41).
Voor Nuis, die in de zevende rit tegen Roest reed, was het zijn derde wereldbekerzege op de schaatsmijl. Roest (21) pakte zijn eerste individuele wereldbekermedaille in zijn loopbaan. Hij schaatste allerminst een vlekkeloze race tegen zijn zes jaar oudere ploeggenoot, maar had in de laatste ronde toch voldoende over voor een snelle finish.
Nuis sloeg vorig weekeinde de derde wereldbeker in Astana over. Met zijn Nederlandse ploeggenoten van Team LottoNL-Jumbo werkte hij in die periode een trainingsstage in Collalbo af. Kopman Sven Kramer besloot bij nader inzien ook het vierde wereldbekertoernooi in Heerenveen te schrappen om goed uitgerust aan de NK afstanden (eind december), en het EK allround (begin januari) te kunnen beginnen. Beide evenementen worden eveneens in het vernieuwde Thialf verreden.