Instellingen

Deceptie voor gehavend ADO Den Haag bij NEC

José San Roman weet het even niet meer
José San Roman weet het even niet meer © Soccrates Images

DEN HAAG - Iedere week hoopt iedere ADO-supporter dat er punten gepakt gaan worden, maar de fans hebben heel veel geduld nodig. Voor de vierde keer op rij heeft ADO Den Haag een nederlaag geleden in de eredivisie. NEC, de ploeg die maar een plaatsje hoger stond dan de Hagenaars, versloeg de formatie van Zeljko Petrovic met 3-0. De gifbeker moet duidelijk helemaal leeg.

Petrovic gaf een aantal weken geleden aan dat hij minimaal tussen de vier en zeven punten wilde halen voor de winterstop. Dat gaat ADO inmiddels niet meer lukken. Volgende week staat het laatste duel van dit kalenderjaar op het programma, waardoor het maximale haalbare nu maar drie punten is.

De laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen was in de eerste ronde van het KNVB Bekertoernooi. ADO Den Haag bleek na strafschoppen de sterkste. Vorig seizoen eindigde de wedstrijd in een 4-1 overwinning voor NEC. De laatste keer dat ADO in competitieverband heeft gewonnen in Nijmegen was op 28 september 2003. Toen werd het 2-1 voor de Haagse ploeg.

ADO Den Haag trad met een gehavende selectie aan in Nijmegen. Naast het lijstje met de geblesseerde spelers liepen Tom Beugelsdijk en Thomas Meissner vorige week tegen een schorsing aan. Zij keken vanaf de tribune toe. Mike Havenaar kampt met een blessure en was ook niet van de partij.

Broodjes worst

Ondanks alle perikelen rondom de ploeg uit de Hofstad waren er toch flink wat supporters meegereisd naar Nijmegen. Directeur Mattijs Manders riep afgelopen week op ADO tegen NEC masaal te steunen. Tweehonderd supporters gaven daar gehoor aan. Zij konden dan ook rekenen op een lekker broodje worst, iets wat Manders beloofd had.

De wedstrijd begon vanuit Haags perspectief in mineur. Al na twaalf minuten spelen keek ADO Den Haag tegen een 2-0 achterstand aan. Kijkend naar het spel was dat echt niet nodig. ADO zorgde af en toe voor dreiging, toonde initiatief, maar het ging al snel mis. Kévin Mayi schoot de 1-0 heel fraai binnen na balverlies op het middenveld. Niet veel later was het Tyronne Ebuehi die een vrije trap van de thuisploeg in het eigen doel kopte.

Bij ADO kregen ze een déjà vu na het eigen doelpunt. Vorig seizoen gebeurde Aaron Meijers, die op dit moment herstellende is van een blessure, precies hetzelfde in het Goffertstadion. Hij schoot destijds al in de eerste minuut een bal in het eigen doel. ADO Den Haag ging toen met 4-1 onderuit.

De twee vroege doelpunten hadden zichtbaar hun impact op het spel van ADO. De Haagse ploeg speelde zonder hoop en vertrouwen en het kon heel weinig inbrengen. Een overwinning, dat is wat ze nodig hebben om het vertrouwen weer terug te krijgen. Maar eerlijkheid gebood te zeggen dat de eerste helft de meegereisde fans weinig moed gaf. Dat gevoel werd alleen maar sterker toen Rayhi op slag van rust de 3-0 scoorde.

In de tweede helft kon ADO Den Haag ook geen potten breken. Het begon wel met positieve intenties. Kastaneer werd heel even gevaarlijk, maar op aanvallend gebied bleef hij daar ook bij. Ook toen de Hagenaars alles op de aanval zette, lukte het niet NEC-keeper Delle te verschalken.

Een kwartier voor tijd waren er enkele witte zakdoekjes te zien in het uitvak. Daarmee gaf een groepje supporters een seintje richting Petrovic. Moet hij zijn taak als coach van ADO neerleggen?

Woensdag komt ADO Den Haag in de achtste finales van het bekertoernooi in actie. Om 20.45 uur wordt er afgetrapt tegen Feyenoord.

Scoreverloop NEC - ADO Den Haag 3-0 (2-0): 1-0 Mayi, 2-0 Ebuehi (eigen doelpunt), 3-0 Rayhi

NEC: Delle; Buwalda, Dumić, Golla (35. Heinloth), Fomitschow; Bikel (90.Leiwakabessy), Breinburg, Von Haacke; Kadioglu (67. Groeneveld), Mayi, Rayhi.

ADO Den Haag: Setkus; San Roman, Bakker, Kanon, Ebuehi, El Mahdioui, Trybull, Marengo (76. Schaken); Becker, Kastaneer (81. Schouten), Duplan (60. Van der Heijden).

Gele kaart(en): Aschraf El Mahdioui (ADO Den Haag)

Rode kaart(en): n.v.t.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Toeschouwers: 11.200 (Goffertstadion, Nijmegen)