Boomstra na zege dicht bij wereldtitel dammen in Den Haag

DEN HAAG - Roel Boomstra heeft de wereldtitel in het dammen voor het grijpen. De 23-jarige Groninger won maandag voor de derde keer van landgenoot Jan Groenendijk in de tweekamp. Boomstra bracht de stand na acht van de twaalf partijen op 11-5 in zijn voordeel. Groenendijk wist nog geen enkele partij op zijn naam te schrijven.
Voor een volle zaal in de
speelden Boomstra en Groenendijk de achtste partij. De opening van de partij leek op die uit wedstrijd zes met als belangrijk verschil dat Groenendijk (met zwart) nu wel in de aanval ging. Op de zesde zet ruilde hij zijn voorpost echter weer in voor een schijf aan de rand. Dat stuk schoof door naar het randveld en zou een bepalend beeld van de partij blijven.
Op de 21ste zet leidde Boomstra een grote ruil in. De vereenvoudigde stand die daarna op het bord stond leek in remise te eindigen. Met het offer dat de Groninger vervolgens plaatste, dreigde hij met doorbreken naar dam. Groenendijk kon op dat moment nog op remise aansturen, maar zag de redding onder druk van de klok niet.

Aan eis voldaan

Boomstra heeft aan de eis van drie gewonnen partijen voldaan. In de resterende vier partijen heeft hij nu genoeg aan twee remises om zich te verzekeren van de wereldtitel. Die is vacant gekomen omdat de Russische grootmeester Alexander Georgiev om onduidelijke redenen besloot om zijn titel niet te verdedigen. Daardoor gaat de tweekamp om de wereldtitel voor het eerst tussen twee Nederlanders.